nieuws

Droger- en koelerfabrikant heeft meest duurzame kantoor

Geen categorie

Droger- en koelerfabrikant heeft meest duurzame kantoor

Het nieuwe hoofdkantoor van droger- en koelerfabrikant Geelen Counterflow in Haelen is nu het meest duurzame kantoor ter wereld, met een score van 99,94 procent volgens het internationale BREEAM certificeringssysteem; een systeem voor de bouw dat scores geeft op bijvoorbeeld energiebalans en materiaalgebruik.

Het kantoor voor 50 medewerkers wekt op jaarbasis ruim 50 procent meer zonne-energie op dan het verbruikt voor verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en computers. Het overschot aan energie wordt in de naastgelegen fabriek gebruikt voor RVS snijden en heftrucks opladen.

> Lees ook EKO.E range ontvangt BREEAM-score
> Lees ook Joulz betrekt duurzaam herontwikkeld kantoorpand

Duurzaam kantoor

Wat deed Geleen Counterflow om duurzaam te zijn? De bouwmaterialen zijn waar mogelijk ‘Cradle to Cradle’ gecertificeerd. Dat wil zeggen dat ze bestaan uit grondstoffen die het milieu geen schade toebrengen en die aan het einde van hun levensduur herbruikbaar zijn. Het kantoor is gebouwd van lijmvrij hout, wat van alle mogelijke bouwmaterialen de laagst mogelijke CO2 voetafdruk heeft. Bij het ontwerp is veel aandacht geschonken aan de arbeidsomstandigheden. Zo zijn daglicht, uitzicht, verlichting en ventilatie geoptimaliseerd om de gezondheid en productiviteit van de medewerkers te waarborgen. Rondom het pand is een natuurtuin aangelegd met tientallen soorten begroeiing en met voorzieningen voor vogels, insecten, vleermuizen en amfibieën.

Architectuur

Het kantoorontwerp is van Architecten en Bouwmeesters uit Herten. Wagemans Bouwadvies uit Sittard zorgde voor het bouwmanagement van het kantoor dat door Geelen in eigen beheer werd gebouwd. Dubourgraaf uit Goes ontwierp de installaties en Ad van de Ven uit Eersel was BREEAM-NL expert.

Bron: ANP Perssupport

Reageer op dit artikel