nieuws

Hoe zit het nu met het Energielabel voor woningen?

Geen categorie

Hoe zit het nu met het Energielabel voor woningen?

Vrijwel alle woningen krijgen tegenwoordig een energielabel. Dit label geeft bewoners, kopers, huurders en verhuurders inzicht in de energiezuinigheid van een woning en de energiebesparingsmogelijkheden die er zijn. Het invoeren van het energielabel is op Europees niveau bewerkstelligt. Overheden binnen de EU zijn namelijk van mening dat we gezamenlijk minder energie moeten gaan verbruiken en moeten zorgen voor een beter milieu. Het energielabel is één van de dingen die daaraan moet bijdragen.

Er zijn twee soorten energielabels voor woningen:

Voorlopig label
Iedere woning heeft sinds 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Hoewel dit label geen formele status heeft, kan het label wel bijdragen om als bewoner of verhuurder na te denken over energiebesparingsmogelijkheden.
Het voorlopige label is echter slechts gebaseerd op bekende gegevens van de woning, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Daardoor kan het voorkomen dat een woning qua energiezuinigheid conservatief wordt ingeschat, met andere woorden, dat de woning minder energiezuinig lijkt dan werkelijk het geval is.

Definitief label
Met een definitief energielabel wordt veel meer duidelijk over de energiezuinigheid van een woning en daarmee ook de geschatte kosten voor de energierekening. Er staat bijvoorbeeld op wat het energieverbruik is van de centrale verwarming en het ventilatiesysteem, maar ook hoe het zit met de isolatie van muren, gevel, dak, ramen en vloeren. Tot slot geeft het energielabel inzicht in de besparingsmogelijkheden voor de woning.

Wanneer is een energielabel verplicht?
Een energielabel is zelfs verplicht zodra u besluit om uw huis te verkopen. Dan moet de koper namelijk kunnen zien welk definitief energielabel uw woning heeft. Het is daarom zaak om voor de verkoop van uw huis een energielabel aan te vragen. Kunt u de koper geen energielabel van de woning tonen? Dan riskeert u een boete die kan oplopen tot 405 euro. Ook het afschrift van het energielabel dient overhandigd te worden.

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van de regelingen rond het energielabel op de site van Energieportal.

Reageer op dit artikel