nieuws

Het eerste zero-energiehotel ter wereld

Geen categorie

Het eerste zero-energiehotel ter wereld

Dutch Green Company bouwt op Amsterdam-IJburg het eerste zero-energiehotel ter wereld. Het combineert zonne-energie met de kracht van wind in een ‘powerdak’. Dit is een van de innovatieve technologieën die in de nieuwe publicatie ‘Kennis over duurzame gebouwen en hun gebruikers’  staan.

De publicatie is een samenvatting van alle onderzoeken die zijn gedaan in het kader van het langetermijnprogramma Het Energie Onderzoek Subsidieprogramma (EOS). RVO.nl ontwikkelde dit in 2007 in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het zorgde voor het tot stand komen en verder brengen van nieuwe technologie en concepten. De onderzoeken naar ventilatie(eisen) binnen het project Duurzame projectontwikkeling gebaseerd op duurzaam bouwen, renoveren en wonen na 2015 zijn ook nog steeds relevant en actueel.

Zero-energiehotel

Onder andere de drie technieken die in het zero-energiehotel in Amsterdam-IJburg worden toegepast staan in het rapport. ‘Het Powerdak’ is ontwikkeld om zo efficiënt mogelijk om te gaan met wind- en zonne-energie. De Klimaatcascade werkt als een natuurlijke warmtewisselaar. De zonneschoorsteen is een schacht waarin de zonnewarmte geoogst wordt om het gebouw en het tapwater op te warmen. TU Delft heeft jarenlang onderzoek gedaan en met behulp van EOS vanaf 2008 gewerkt aan idee-ontwikkeling, testen en prototypes. Uiteindelijk kunnen deze nieuwe concepten nu worden toegepast in dit zero-energiehotel, ontwikkeld door Dutch Green Company.

Download: Pdf (2,15 MB): Kennis duurzame gebouwen en hun gebruikers

Bron: RVO NL

Reageer op dit artikel