nieuws

Milieulijst 2016: voordeel voor circulair ondernemen

Geen categorie

Milieulijst 2016: voordeel voor circulair ondernemen

Het budget in 2016 is verhoogd van 93 miljoen euro naar 97 miljoen euro voor MIA en van 38 miljoen euro naar 40 miljoen euro voor Vamil, blijkt uit de Milieulijst 2016. Net voor oudjaar is de lijst gepubliceerd in de Staatscourant.

De Milieulijst 2016 biedt extra voordeel voor ondernemers die investeren in een circulair ondernemen en duurzame bedrijfsvoering. Op de lijst staan alle milieu-investeringen die in aanmerking komen voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Bedrijven kunnen tot 36 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst (MIA) en driekwart van de investering op een willekeurig moment afschrijven (Vamil). Ieder jaar past de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de Milieulijst aan op basis van nieuwe ontwikkelingen.

Circulair ondernemen

Het kabinet bevordert duurzame economische groei en stimuleert investeringen in circulair ondernemen. Ondernemers die investeren in het duurzamer omgaan met grondstoffen of het hergebruiken van producten, kunnen in 2016 rekenen op meer MIA/ Vamil-voordeel.

Fiscaal voordeel

In 2016 kunnen ondernemers met MIA/ Vamil fiscaal voordelig investeren in waterstofauto’s of -bussen. Ook voor nieuwe vrachtwagens die rijden op aardgas of elektriciteit geldt een belastingvoordeel. Dit is in lijn met de duurzame brandstofvisie van het kabinet. Plugin-hybride auto’s met een CO2-uitstoot hoger dan 30 g/km komen niet meer in aanmerking voor MIA/ Vamil. Belangrijk is om goed te checken of de mobiele machine nog steeds voldoet aan de eisen van 2016. De mogelijkheden voor hybride machines, fase IV motoren en bio-olie (Blauer Engel) zijn beperkt.

Reageer op dit artikel