nieuws

‘Mechanische apparaten niet zonder explosiegevaar’

Geen categorie

‘Mechanische apparaten niet zonder explosiegevaar’

Machines en andere apparaten die gebruikt worden in een potentieel explosieve werkomgeving moeten voldoen aan de ATEX 95-richtlijn. Deze richtlijn heet vanaf 20 april 2016 ATEX 114.

Dat meldt NEN. De minimale veiligheidseisen die in deze richtlijnen gesteld worden, zijn sinds 2003 hetzelfde voor zowel elektrische als mechanische apparaten.

Elektrische apparaten

Michiel Bakker ziet in de praktijk de meeste aandacht gaan naar de explosieveiligheid rond elektrische apparaten. Simpelweg omdat elektrische apparatuur vrijwel altijd een ontstekingsbron bevat. Daar bestaan al decennia normen voor. Tot een aantal jaar geleden was er minder aandacht voor risico’s van mechanische apparatuur.

Volgens Bakker is dat ten onrechte. Ook mechanische apparatuur kunnen een ontstekingsbron zijn. “Het gevaar is juist dat er in mechanische machines veel potentiële ontstekingsbronnen aanwezig kunnen zijn.”

Onderhoud

Onderhoud is dus cruciaal. Vaak vindt dat plaats op basis van de beschikbaarheid van een machine. “Valt er een cruciaal onderdeel uit, dan vindt er direct onderhoud plaats omdat anders de machine stilstaat. Het onderhoud is vaak niet preventief gericht op mogelijk explosiegevaar”, aldus Bakker. “Neem als voorbeeld een pomp. Als dit geen kritisch onderdeel is voor een machine, dan ligt de onderhoudsfocus er vaak niet op. Maar slecht onderhoud van de pomp kan wel tot problemen leiden omdat de pomp in een explosieve sfeer een mogelijke ontstekingsbron kan zijn.”

Mechanische apparatuur

In de praktijk ziet Bakker dat de meeste explosies niet langer ontstaan door elektrische machines, maar juist door de mechanische apparatuur. “De bewustwording hierover neemt gelukkig wel toe de laatste tijd.”

Reageer op dit artikel