nieuws

Marktmodellen centraal op jaarcongres Warmtenetwerk

Geen categorie

Marktmodellen centraal op jaarcongres Warmtenetwerk

De stichting Warmtenetwerk hield in november 2015 haar zevende jaarbijeenkomst. Het voormalige Esso-gebouw aan de Benoordenhoutseweg in Den Haag was als locatie gekozen vanwege de ligging tussen Ministerie van Economische Zaken en Provinciehuis Zuid-Holland. Achteraf bleek het ook een historisch gezien juiste plek. Hier werd na de vondst van het Slochterenveld door Esso het idee gelanceerd om een gasnet aan te leggen dat elke woning in Nederland individueel van aardgas zou voorzien. Ruim een halve eeuw later presenteerde Warmtenetwerk hier de plannen om grootschalig van aardgas over te stappen op warmte.

Warmtevisie en de markt
De publicatie van de warmtevisie van minister Henk Kamp maakt 2015 tot een bijzonder jaar. Kamp kondigde een nieuwe warmtewet aan die groei van warmtenetten moet bevorderen. Zijn ministerie gaf Ecorys opdracht om marktmodellen uit te werken.

Werkgroep Techniek & Innovatie

Op de jaarbijeenkomst kwamen vanuit de werkgroep Techniek & Innovatie verschillende sprekers al met ideeën. Casper Jansen, die de ontwikkeling van warmtenetten op lage temperatuur weergaf, liet zien dat ook technische innovatie tot nieuwe marktconcepten kan leiden. Voor de aansluiting van een appartementenflat op de retour van de stadsverwarming in Leiden heeft men een nieuw concept voor verrekening van de warmtelevering bedacht. Joop Oude Lohuis van bureau Ecofys presenteerde een studie over mogelijkheden van ‘open’ warmtenetten die keuze van de afnemers op warmtebron of op warmteleverancier mogelijk maken.

Den Haag combineert warmte met isolatie
Ted Zwietering, programmadirecteur bij de gemeente Den Haag, presenteerde het Haagse plan om een grote sprong te maken naar honderdduizend woningen op het warmtenet. Het plan is volledig gebaseerd op aansluiting van bestaande woningen en behelst zowel woningrenovatie met isolatie als aansluiting op het warmtenet. Een heel aantrekkelijk aanbod van goedkope warmte zonder aansluitkosten is mogelijk door gebruik te maken van de huidige extreem lage rente voor de financiering. […]

Klik hier voor het gehele artikel op de site van ‘Warmtenetwerk’.

Reageer op dit artikel