nieuws

Eerste ‘Energie uit ijs’-verwarmingssysteem geïnstalleerd

Geen categorie

Eerste ‘Energie uit ijs’-verwarmingssysteem geïnstalleerd

De Duitse verwarmings- en koelingapparatuurfabrikant Viessmann heeft het eerste Energie uit ijs-systeem (Ice store system) van de UK geïnstalleerd in een particulier wooncomplex.

Volgens Viessmann haalt dit systeem energie uit hernieuwbare bronnen voor verwarming of koeling van gebouwen en het leveren van warm tapwater. Het bedrijf installeerde dit systeem in een nieuw, duurzaam woningbouwproject in de buurt van Weybridge (Surrey).

Energie uit ijs

Het Energie uit ijs-systeem onttrekt energie uit ijs voor het verwarmen of koelen van de woning. Het levert energie voor warmtepompen en warm water in de winter en koeling in de zomer. Het systeem neemt energie op uit het water in een ijsopslagtank. De temperatuur van het water daalt dan en als meer en meer energie wordt onttrokken, bevriest het tenslotte. Het systeem gaat dan over op het onttrekken van warmte uit het ijs.

Latente warmte

Wanneer het water verandert in ijs geeft het latente warmte vrij. Dit wordt bewaard in de ijsopslag. Een standaard ijsopslag van 10 m³ voor een woning genereert een warmtewinst-equivalent aan ongeveer 100 liter huisbrandolie en genereert 10 kW verwarmingscapaciteit. Omdat de hoeveelheid vrijgegeven latente warmte gelijkwaardig is aan die welke nodig is voor het inverse proces van ontdooien, is er in feite op lange termijn sprake van 100 procent energieoverdracht zonder verliezen.

Warmtepompregeling

Het systeem omvat een ‘warmtebronmanagement’-systeem in de warmtepompregeling. Het is geprogrammeerd om energie op te nemen voor verwarmen vanuit de ijsvoorraad of van een zon-luchtpaneel op het dak van het pand. De ijsvoorraadtank neemt ook – als de bodemtemperatuur relatief hoog is – grondwarmte op uit de omgeving om warmte te regenereren in de winter.

Natuurlijke koeling

In de zomer levert de ijsvoorraadtank natuurlijke koeling aan het gebouw. Hiervoor wordt het water aan het eind van het stookseizoen volledig omgezet in ijs. Warmte wordt dan ontrokken aan het woningverwarmingssysteem via een extractie-warmtewisselaar en naar de ijsopslag gevoerd. Daardoor smelt het ijs en wordt het verwarmingscircuit van het huis gekoeld.

Bron: Heat Pumps Today

Reageer op dit artikel