nieuws

Gebruik bodemwarmte in vijf jaar verdubbeld

Geen categorie

Gebruik bodemwarmte in vijf jaar verdubbeld

Het gebruik van bodemwarmte en bodemenergie is tussen 2009 en 2014 meer dan verdubbeld. Het aandeel van de nieuwe energiebronnen blijft vooralsnog erg klein, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige week.

De bronnen waren vorig jaar goed voor ruim 4 procent van het gebruik van hernieuwbare energie.

Bodemwarmte

Hernieuwbare energie zelf maakt nog geen 6 procent uit van het totale energieverbruik in Nederland. Sinds eind 2008 wordt in Nederland aardwarmte gebruikt door warm grondwater op te pompen uit diepe grondlagen. De techniek wordt vooral in de glastuinbouw gebruikt om kassen te verwarmen.

Sinds 2012 is er een subsidieregeling. Ook is er een garantieregeling in het leven geroepen, waarmee een gedeelte van het risico op misboren wordt afgedekt.

Bodemenergie

Bodemenergie wordt vooral gewonnen uit de bovenste laag van de bodem. In de winter wordt warmte en in de zomer koude uit de grond onttrokken. Die techniek wordt vooral toegepast bij grote kantoorgebouwen. De warmteproductie is de afgelopen vijf jaar met 80 procent toegenomen.

 

Reageer op dit artikel