nieuws

Ministerie EZ: ‘Meld als je tegen belemmerende regels aanloopt’

Geen categorie

Het ministerie van Economische Zaken werkt hard aan de energietransitie, zowel in beleid als in de uitvoering. “Projecten van nationaal belang coördineren we centraal en waar regelgeving energie-innovatie belemmert, zoeken we naar oplossingen”, zegt Meindert Smallenbroek, directeur Energie & Omgeving. Meld het dus wanneer je tegen belemmerende regels aanloopt.

Ministerie EZ: ‘Meld als je tegen belemmerende regels aanloopt’

Sinds medio juni 2015 voert Smallenbroek de leiding over de nieuwe directie Energie & Omgeving. De naam weerspiegelt een nieuwe koers van het ministerie. “We willen ons beleid nog meer samen met de omgeving ontwikkelen. Ook vanwege het decentrale en lokale karakter van duurzame energie. Windmolens en zonnepanelen komen in de directe omgeving van mensen te staan. Dan moet je gezamenlijk besluiten hoe je dit het beste inpast.”

Regels

Zowel het beleid als de uitvoering van het ministerie van Economische Zaken moet helpen in de ambitie om in 2050 een CO2-neutrale economie te hebben. “De weg daar naartoe beschrijven we dit najaar in het Energierapport, dat we in overleg met verschillende maatschappelijke stakeholders opstellen”, zegt Smallenbroek. “Voor de kortere termijn is er het Energieakkoord, waarvan we de voortgang in 2016 evalueren.”

Duurzame energie

Volgens Smallenbroek is de weg naar duurzame energie onvermijdelijk. “En dat brengt ook economische kansen met zich mee om te innoveren, en om dus geld te verdienen. Mijn ministerie geeft daar ruimte voor. Als er regelingen zijn die innovaties belemmeren, willen we dat graag horen. Geef aan waar je tegenaan loopt. Daar doen we graag wat mee.”

Reageer op dit artikel