nieuws

Installatiebranche kan rol vervullen in realisatie energieneutrale woning

Geen categorie

Installatiebranche kan rol vervullen in realisatie energieneutrale woning

Babette van Loon, operationeel directeur van Alklima, is duidelijk: de installatiebranche kan een grotere rol vervullen in de realisatie van nul-op-de-meterwoningen, ofwel energieneutrale woningen.

Woningen moeten verduurzamen, energiezuiniger worden. Of beter nog: energieneutraal zijn. Daar wordt dan ook hard aan gewerkt. In 2020 zijn er 111.000 nul-op-de-meterwoningen. Tenminste, dat staat beschreven in het convenant Stroomversnelling van vier grote bouwbedrijven. Per provincie ontstaan er initiatieven om dit te realiseren.

Energieneutraal

Zo tekenden in Brabant de provincie, gemeenten, bouwbedrijven, industrie, woningcorporaties, energiecoöperaties, banken en onderwijsinstellingen recent een deal om in de komende drie jaar 1000 bestaande woningen nul-op-de-meter te maken. Deze 1000 renovaties zijn niet het einddoel, maar slechts het begin om innovatie en verduurzaming op gang te brengen. In 2050 moeten alle bestaande 800.000 woningen in Noord-Brabant energieneutraal zijn gemaakt. “Alleen door samen te werken realiseer je dit”, weet Van Loon van Alklima. Het gaat volgens haar nu nog om een breed scala aan spelers die de handen ineenslaan. “De installatiebedrijven ontbreken daarin nog, dat is jammer. Zij hebben immers de kennis van de techniek en zijn innovatief.”

Energiemodule

Bij een (bijna) energieneutrale woning of nul-op-de-meterwoning worden energiebesparende maatregelen gecombineerd met energieopwekkende voorzieningen, zoals zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Ook worden allerlei handigheidjes toegepast. Zo worden de technische installaties, zoals de lucht-waterwarmtepomp en de balansventilatie vaak buiten de woning op één plek geplaatst in een zogeheten energiemodule. Het installeren bij een bestaande woning veroorzaakt hierdoor minder overlast en een monteur hoeft bij periodiek onderhoud niet meer in de woning te zijn. Het programma Stroomversnelling richt zich primair op het renoveren van woningen uit de jaren vijftig tot en met de jaren zeventig. “Omdat het hier gaat om een flink volume, loont het om te investeren. Ook voor installatiebedrijven. Er liggen miljoenen euro’s subsidie op de plank”, aldus Van Loon.

Totaalconcecpt

Alklima is nauw betrokken bij verschillende projecten die door grote bouwers worden uitgevoerd. “Wij hebben de kennis, de knowhow en lanceren in nauwe samenspraak met onze partner Mitsubishi Electric producten voor de nul-op-de-meterwoningen, zoals een modulerende lucht-waterwarmtepomp.” Toch ziet Van Loon kansen in de ontwikkeling van een totaalconcept dat ook voor de consumenten, de bewoners interessant is. “Nu worden concepten gecombineerd, een modulerende lucht-waterwarmtepomp, een wtw-unit en een omvormer zijn bijvoorbeeld de basisconfiguratie. Dat totaalconcept zorgt er dan ook voor dat bewoners en woningbouwcoöperaties meer bereid zijn te investeren.”

Installatiebedrijven

Van Loon roept installatiebedrijven dan ook op om deel te nemen aan projecten en te investeren. “Er moet anders worden gedacht, branchebreed. We leven toe naar een maatschappij die zelfvoorzienend is en overstapt op all-electric, waarbij de afhankelijkheid van bijvoorbeeld de wereldmarkt van olie en gas afneemt. Techniek en innovatie spelen hierin een belangrijke rol, de kennis en innovatiekracht hierover zit ook voor een belangrijk deel bij de installatiebedrijven. Zij moeten de handschoen oppakken, het voortouw nemen en samen met onder meer de bouwbedrijven investeren in energiezuinige oplossingen voor de woningbouw. Daarmee krijgt de realisatie van nul-op-de-meterwoningen automatisch een impuls.”

DIT ARTIKEL IS TOT STAND GEKOMEN IN SAMENWERKING MET ALKLIMA/MITSUBISHI ELECTRIC

Reageer op dit artikel