nieuws

BIM nog steeds mysterie

Geen categorie

BIM nog steeds mysterie

BIM (Building Information Modelling) is nog steeds een mysterie voor de meeste HVAC-installateurs. Dat suggereert het nieuwe rapport European Mechanical Installation Monitor van het Nederlandse adviesbureau USP.  

Zo schrijft Cooling Post dat volgens USP alleen Nederland het BIM toepast, zo’n 20 procent. 39 procent zegt zich niet bewust te zijn van BIM. BIM is een proces van genereren en beheren van gegevens gedurende de hele levenscyclus van een gebouw. Meestal gaat dit met behulp van driedimensionale, real-time, dynamische modellering-software – met het oog op het verhogen van de productiviteit in het gebouwontwerp en -constructie.

BIM

Veruit de meeste installateurs in de onderzochte landen heeft nog nooit van BIM gehoord. Volgens USP gaat het om 1200 HVAC-installatiebedrijven in Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België, Nederland en Polen.

HVAC-installateurs

Het Verenigd Koninkrijk, waar de overheid van plan is in 2016 BIM verplicht te stellen voor alle contracten met de overheid, laat ook een hogere bewustzijn van BIM zien dan de rest van de landen.  Echter, slechts 6 procent van de HVAC-installateurs zouden het reeds nu toepassen en bijna tweederde (64 procent) zegt zich er helemaal niet van bewust te zijn.

Polen

In Polen en België kennen vier van de vijf installateurs BIM niet, maar de laagste score wordt gevonden in Frankrijk en Duitsland, waar 89 procent en 87 procent, respectievelijk nog nooit van hebben gehoord van BIM en slechts 1-2 procent het daadwerkelijk gebruikt.

Reageer op dit artikel