nieuws

Wonen zonder energienota mede dankzij warmtepompen van DHS

Geen categorie

Wonen zonder energienota mede dankzij warmtepompen van DHS

Op het DRU Industriepark in Ulft realiseert Klaassen Groep in opdracht van wooncorporatie Wonion momenteel 32 all-electric woningen. Het gaat om twintig grondgebonden woningen, vier nultredenwoningen en acht appartementen. Klaasen Groep bouwt de woningen, die geen gasaansluiting krijgen, op een zodanige manier dat energiegebruik en  -opwekking in evenwicht zijn. Als bewoners bewust met hun energiegebruik omgaan, kunnen zij de totale energie-rekening op nul krijgen.

Wonen zonder energienota is mogelijk doordat de woningen overal vloerwarming, balansventilatie, zonnepanelen en zeer goede isolatie hebben. Bovendien krijgen alle woningen een lucht/water-warmtepomp van Dutch Heatpump Solutions (DHS). Speciaal voor dit project ontwikkelde DHS twintig Hydrotop warmtepompen waarbij het toestel integraal in het dak, onder een hoek van 39 graden, wordt gemonteerd. Daarnaast is de installatie uitgerust met een 200 liter tapwater boiler. Het buitendeel van de Hydrotop steekt net boven het dak uit en haalt energie uit de buitenlucht. Omdat de buiten- en binnenunit in één toestel zijn geïntegreerd, ziet men van de buitenunit van de warmtepomp aan de buitenkant niet meer dan een ‘dakraam’.

Wonen zonder energienota

Behalve de twintig Hydrotop toestellen levert DHS in Ulft twaalf Panasonic Aquarea all-in one systemen van 5 kW. Sinds dit voorjaar is DHS de belangrijkste distributeur voor de Aquarea warmtepompen van Panasonic. Bij het stijlvolle all-in one systeem vormen de binnenunit en de voorraadtank van 200 liter één geheel. De buitenunit staat in de buitenlucht en wordt via leidingen met de binnenunit verbonden. Klaassen Groep en installatiebedrijf Ordelman & Dijkman installeren de Hydrotop en Panasonic Aquarea systemen deze maand in de woningen.

Warmtepomp

“De producten van DHS functioneren goed”, zegt Dirk-Jan Klaassen van de gelijknamige bouwonderneming. “Bij een eerder woningbouwproject in Nijmegen installeerden we ook zeven Hydrotops. Die draaien nu ruim een jaar en we hebben nog nooit noemenswaardige storingen gehad. Bij andere warmtepompen is dat soms wél het geval.” Naar verwachting krijgen de bewoners in september of oktober 2015 de sleutel.

Bron: DHS

Reageer op dit artikel