nieuws

Verhagen: ‘Randstad slibt dicht’

Geen categorie

Verhagen: ‘Randstad slibt dicht’

“De randstad komt in de knel”, stelt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. Alle prognoses wijzen erop dat de Randstad in trek blijft. Maar dat er niet genoeg ruimte is om de 500.000 huishoudens die erbij komen een plek te bieden. Verhagen: “

Omdat de processen vaak erg lang duren, moeten gemeenten en provincies haast maken met het aanwijzen van extra bouwlocaties voor onze nieuwe, duurzame leefomgeving van morgen.”

Volgens de ex-politicus ligt het probleem in het ‘oude denken’. “Crisisdenken, gevoed door de crisis en angst. Gemeenten houden massaal vast aan een soort ‘virtuele stadsmuren’. Alsof Nederland wel af is, zijn er overal met een dikke stift grenzen getekend om de bebouwde kom. Daarbuiten mag niets. Dat drijft grondprijzen weer verder omhoog, terwijl die al enorm gestegen zijn sinds 1990. Overal zie je dat dit oude denken nog regeert, terwijl we ons juist moeten opmaken voor groei.”

Innovatie

Die groei bestaat uit innovatieve, aantrekkelijke en duurzame leefomgevingen. “Kleiner en gevarieerd, maar wel overal”, aldus Verhagen. Dat betekent dat bestaande gebouwen een make-over krijgen. Zwaar verouderde woonblokken, kantoren, scholen en zorggebouwen moeten plaats maken voor energieneutrale huizen met veel groen en water. Verhagen: “Innovatieve wijken zijn het, want ze worden voorzien van slimme datanetwerken, regenwatersystemen, energie-opwekkende infrastructuur, terwijl alle woningen en ander vastgoed helemaal duurzaam zijn.”

Urgent

“De urgentie is groot”, pleit de voorzitter. „Wanneer we niet snel op zoek gaan naar extra nieuwbouwlocaties, zal de Randstad dichtslibben en bovendien onbetaalbaar worden. Dat wil je niet. De Randstad blijft mensen uit het hele land trekken, zoals provinciesteden in hun regio’s ook. Er moet tot 2040 nog een miljoen woningen bijgebouwd worden, grotendeels in het westen van het land. Dat gaat niet op de kleine locaties die daar nu voor aangewezen zijn.”

Aan het werk

En dus moeten de “handen uit de mouwen”. Volgens Verhagen lukt dat alleen als de provincies en gemeenten daadwerkelijk de nodige ruimte scheppen.

 

Reageer op dit artikel