nieuws

Nieuwe geluidsbeperkende maatregelen voor installateurs

Geen categorie

Nieuwe geluidsbeperkende maatregelen voor installateurs

NEN en ISSO hebben samen de Nederlandse Technische Richtlijn (NTR) 5076 ‘Installatiegeluid in woningen en woongebouwen’ gepubliceerd. Deze NTR beschrijft de geluidsbeperkende maatregelen voor ventilatie-, verwarming-, garagedeuren-, sanitair- en tapwaterinstallateurs.

Met deze geluidsbeperkende maatregelen voldoet de installateur aan het Bouwbesluit 2012.

NTR 5076

De NTR 5076 benoemt per installatie de factoren die invloed hebben op het geluid. Bij een aantal veel voorkomende situaties staat hoe het geluid met bouwkundige en installatietechnische maatregelen kan worden verminderd. De gegeven oplossingen zijn niet merk- of productgebonden.

Geluidseis

Mechanische ventilatiesystemen zijn een belangrijk onderdeel in de NTR. Hierbij wordt vooral gekeken naar het voldoen aan het Bouwbesluit. Eventueel kan worden berekend of ook in hogere standen aan de 30 dB geluidseis wordt voldaan.

Water

Ook worden waterafvoersystemen, watertoevoer, verwarming en warm water en automatische parkeergaragedeuren genoemd in de NTR.

Reageer op dit artikel