nieuws

Alarm over foute subsidie energiebesparing

Geen categorie

Alarm over foute subsidie energiebesparing

Er is nogal wat misgegaan met bepaalde subsidieregelingen voor energiebesparing in huizen. Dat blijkt uit een brief van woonminister Blok aan de Tweede Kamer. Vorig jaar bleek al dat sommige aanvragen niet helemaal spoorden met de staat van de huizen in kwestie. Inmiddels is naar voren gekomen dat een heleboel aanvragen niet kloppen met wat de huizen nodig zouden hebben. Daardoor pakten beoordelingen te positief, maar ook wel te negatief uit voor de aanvragers, veelal corporaties.

Er heeft vaak geen inspectie plaatsgehad en er is aangevraagd op basis van oude gegevens. Aanvragers worden nu opgeroepen tot nu toe ingediende aanvragen (ook al is daar al over besloten) zoveel mogelijk in te trekken. Ze kunnen ze na aanscherping van de regels op 1 september opnieuw indienen, maar dan met de goede informatie.

Subsidie energiebesparing

“Op basis van het onderzoek heb ik de conclusie getrokken dat direct handelen noodzakelijk is”, schrijft Blok, hoewel door hem “niet met zekerheid is vast te stellen dat de geconstateerde onregelmatigheden met opzet zijn gedaan om voordeel te behalen.” Niettemin is er ook melding gemaakt bij het Openbaar Ministerie (OM).

Lening

Het gaat vooral om subsidies via de Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector (STEP), maar ook om leningen uit het Fonds Energiebesparing Huursector (FEH). Voor alleen al de STEP, bedoeld voor huizen met een huur tot 710 euro, is een pot van 400 miljoen euro. Daaruit is al voor 102 miljoen toegezegd, het leeuwendeel aan corporaties. Uitbetaling zou later volgen.

Bron: ANP

* Of bovenstaande ook subsidieregelingen betreft waarbij warmtepompen betrokken zijn, vermeldt het ANP-bericht niet (Redactie Vakblad Warmtepompen).

 

Reageer op dit artikel