nieuws

Wat is het gelijkwaardigheidsprincipe ?

Geen categorie

Wat is het gelijkwaardigheidsprincipe ?

In gebieden waar een warmtenet aanwezig is, geldt volgens het Bouwbesluit een aansluitplicht tenzij een gelijkwaardige oplossing voor warmte wordt toegepast. Maar wat is gelijkwaardigheid? Energie-experts Wim Mans en Marinka Israëls stelden hier drie scenario’s voor op.

Energierechtspecialist Marinka Israëls en Wim Mans van Innoforte publiceerden het artikel ‘Gelijkwaardigheid in warmteplannen’ in het decembernummer van het Nederlands Tijdschrift voor Energierecht. Hiermee willen ze meer duidelijkheid brengen in de discussie over gelijkwaardige alternatieven voor de aansluitplicht van warmtenetten.

Gelijkwaardigheid

Als in een gebied een warmtenet aanwezig is, geldt volgens het Bouwbesluit 2012 een aansluitplicht tenzij gebruik wordt gemaakt van een gelijkwaardig alternatief voor warmte. Het Bouwbesluit stelt echter niet hoe we de energiezuinigheid moeten berekenen, waardoor het onduidelijk is wanneer een alternatief gelijkwaardig is. Een gemeente kan volgens de auteurs van het artikel kiezen uit drie scenario’s om de gelijkwaardigheid in haar warmteplan vast te leggen. Bij scenario A moet het Equivalente OpwekkingsRendement (EOR) van het alternatief gelijk zijn aan dat van het warmtenet. Bij scenario B is een slechter rendement te compenseren door een lagere warmtevraag. Scenario C neemt ook de elektriciteitsvraag en -opwekking in de omgeving mee.

Reageer op dit artikel