nieuws

EPEE verwelkomt strategie van de EU Energy Union

Geen categorie

EPEE verwelkomt strategie van de EU Energy Union

Het Europees Partnerschap voor Energie en Milieu (EPEE) verwelkomt de Energie EU-strategie als een holistische beleidsaanpak. Maar de organisatie ziet ook grote besparingsmogelijkheden en roept lidstaten en de EC op om mee te denken.

Deze Energie EU-strategie omvat alle aspecten van het relevante beleid rondom klimaat en energie, volgens EPEE. De organisatie verwelkomt deze strategie vanwege de grote focus op energie-efficiëntie. Want er is nog genoeg te besparen, aldus EPEE.

 

 

Besparingsmogelijkheden

“Wij steunen het plan van de Europese Commissie rond een krachtiger beleid voor verwarming, koeling en koeltoepassingen in gebouwen”, schrijft EPEE op haar website. Deze toepassingen vormen volgens hen een belangrijk deel van het energieverbruik en het directe verbruik van elektriciteit waar gebouwen nog flink op kunnen besparen.

Toepassingen in gebouwen

Dat geldt ook voor de toepassingen zelf in gebouwen. Tot nu toe hebben zij het nog-niet-benutte potentieel van flexibel gebruik ingezet om duurzame energieverbruik te ondersteunen. Gebouwen gebruiken al wel een scala aan energie-efficiënte verwarmings- en koelproducten. Toch blijft er volgens EPEE voldoende ruimte om verder te innoveren.

Lidstaten

“Wij roepen de lidstaten op om het markttoezicht te verbeteren om ervoor te zorgen dat de huidige normen in de markten worden gerespecteerd en dat de consument kan profiteren van de verbeteringen”, reageert de organisatie dan ook. Want “efficiënte verwarming en koeling kan helpen de milieu-impact van gebouwen te verminderen en rechtstreeks bijdragen tot de uitvoering van bijna energieneutrale gebouwen in de nabije toekomst.”

Europese Commissie

Ook roept EPEE de Europese Commissie op om alternatieve manieren te onderzoeken die aansluiten bij de vraag naar energievermindering. Ze noemen een aantal voorbeelden: bestaande apparatuur vervangen voor efficiënte alternatieven, consumenten aanmoedigen slimme technologieën te gebruiken en de consument voor het gebruik ervan ook belonen.

Verwarmings- en koelindustrie

Volgens de organisatie speelt de verwarmings- en koelindustrie een grote rol in energie-efficiëntie en koolstofarme innovatieve technologieën. De industrie zet namelijk energie-efficiënte producten op de markt, maar ontwikkelt ook voortdurend nieuwere en milieuvriendelijkere oplossingen zoals koelsystemen, air-conditioning apparatuur en warmtepompen.

Energiedoelstellingen

“Onze sector speelt haar rol in het helpen van de EU om te voldoen aan haar ambitieuze klimaat- en energiedoelstellingen en zet zich ook in om een leidende rol op mondiaal niveau te spelen”, eindigt de organisatie hun pleidooi.

Reageer op dit artikel