nieuws

Case hogetemperatuur-waterdampwarmtepomp Johnson Controls

Geen categorie

Case hogetemperatuur-waterdampwarmtepomp Johnson Controls

Johnson Controls presenteert een innovatieve case over de hogetemperatuur-waterdampwarmtepomp op de komende ATMOsphere Europe 2015 conference. De proeven met het prototype toonden betrouwbaarheid en goede prestaties aan. Ook bleken de ontwerpconditities een COP van 5,5 te presteren. 

Deze conferentie zal opnieuw de leidende HVAC & R-experts uit de industrie bij elkaar te brengen om de nieuwste technologieën rond natuurlijke koudemiddelen, innovaties, markttrends en beleidskwesties in Europa te bespreken. De ATMOsphere Review Board  heeft zijn casestudy-selecties voor de conferentie aangekondigd, waaronder een presentatie over een hogetemperatuur-waterdampwarmtepomp door Johnson Controls. Een samenvatting van de case ‘hogetemperatuur-waterdampwarmtepomp’,

Samenvatting

Paul de Larminat van Johnson Controls vatte de case als volgt samen: Hogetemperatuurwarmtepompen met ammoniak zijn beschikbaar voor temperaturen tot ongeveer 90 graden. Bij nog hogere temperaturen werden alleen synthetische vloeistoffen zoals HFC-245fa of mogelijk de nieuwe generatie HFO geacht bruikbaar te zijn. Vorige theoretische rapporten toonden aan dat waterdamp een zeer aantrekkelijke fluïdum is boven 100 graden, maar tot nu toe struikelde de uitvoering over complexe technische vraagstukken. Deze problemen zijn aangepakt en een prototype met een tweetraps-centrifugale compressor, rechtstreeks aangedreven door een hogesnelheidsmotor op magneetlagers, is nu gebouwd en getest. Hij is ontworpen voor 700 kW verwarmingscapaciteit bij 90 graden verdampings- en 130 graden condensatietemperatuur. Hij werd met succes een aantal maanden getest, waaruit een uitstekende betrouwbaarheid en prestaties met een COP van 5,5 bij ontwerpcondities bleken.

Compressor

De compressor kan in een gesloten circuit met warmtewisselaars gebouwd worden of voor directedamp-recompressie worden ontworpen. De presentatie belicht cases waar deze technologie kan worden toegepast, bijvoorbeeld bij droog- en concentratieprocessen. Een toekomstige commerciële serie omvat een verwarmingscapaciteit in het bereik van 500-3500 kW. De case-studie presenteert de technologie en de resultaten, evenals de perspectieven voor een toekomstige productgamma.

Reageer op dit artikel