nieuws

50 procent besparen op verwarmen en koelen

Geen categorie

50 procent besparen op verwarmen en koelen

TripleAqua is het meest economische systeem in de wereld, aldus Coolmark. Het bedrijf lanceerde haar controlled climate system, TripleAqua, tijdens het internationale ATMOsphere Europe 15 congres in Brussel. Dit systeem bespaart 50 procent op verwarming en koeling van middelgrote en grote gebouwen. 

Daarnaast gebruikt het systeem 100 procent natuurlijke koudemiddel (propaan). De besparingen die TripleAqua aanbiedt zijn vooral te danken aan de warmtepomp. Tijdens het koelproces wordt warmte vrijgegeven en het omgekeerde geldt voor het op temperatuur brengen: dan wordt koude gegenereerd. Het systeem slaat deze warmte en koude tijdelijk op voor later gebruik of voor hergebruik elders in het gebouw.

Besparen

Het systeem werkt het beste in landen met een gematigd klimaat, omdat het tegelijkertijd kan afkoelen en verwarmen. In grotere gebouwen moet vaak aan de ene kant worden gekoeld en aan de andere kant worden verwarmd. En als overdag de airco aanstaat, kan het dat de verwarming ’s nachts aan moet.

Groen

Daarnaast heeft het systeem ook ‘groene’ kanten. De warmtepomp werkt met het natuurlijke propaan in plaats van F-gassen, die gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor het broeikaseffect. Propaan wordt uitsluitend gebruikt in de high-efficiency-warmtepomp buiten het gebouw. Door de leidingen in het gebouw stroomt alleen water.

Reageer op dit artikel