nieuws

Belangrijkste verkoopargument verwarmingstoestel is EU-energielabel

Geen categorie

Belangrijkste verkoopargument verwarmingstoestel is EU-energielabel

Veel consumenten vergeten met de olieprijsdaling hun ‘ecologische geweten’. 

Installateurs die hun klanten willen overtuigen met een echt baan- brekende regeneratief verwarmingssysteem, hebben met het komende EU energielabel voor verwarmingstoestellen een steekhoudend argument.

Want wat de consument al kan weten over koelkasten en wasmachines, wordt vanaf 26 september 2015 ook voor verwarmingstoestellen verplicht: Het EU-energielabel.

EU-energielabel

Dit label maakt voor de leek de verschillen in energie-efficiëntie inzichtelijk. Met zijn rode, gele en groene pijlen laat het de verschillen van energieverbruik zien van boilers, ruimte- en combikachels en samengestelde systemen tot 70 kW en warm water tanks tot 500 liter opslagcapaciteit. Daardoor wordt het efficiëntie-voordeel van de elektrische warmtepomp voor iedereen in een oogopslag herkenbaar.

Warmtepomp

Als enig stand-alone verwarmingssysteem maakt de warmtepomp de sprong naar de bovenste groene labelklassen gemakkelijk. Fossiel gestookte systemen lukt dat alleen in combinatie met hernieuwbare brandstoffen, bijvoorbeeld als samengesteld systeem van condensatieketel met temperatuurregeling en een thermisch zonne-energiesysteem.

Energie-efficiëntie

Om de verschillende technologieën met hun verschillende brandstoffen te kunnen vergelijken, wordt de energie-efficiëntie van de gemiddelde seizoensgebonden ruimteverwarming of de energie-efficiëntie van warmwaterbronnen gebruikt. Daarvoor wordt het door het verwarmingssysteem vereiste energiegebruik met het energiegebruik van het gehele jaar vergeleken. Het hieruit voortvloeiende percentage bepaalt de bereikte efficiëntieklasse.

 

Reageer op dit artikel