nieuws

Zo kun je een energielabel aanvragen

Geen categorie

Zo kun je een energielabel aanvragen

Per 1 januari gaat het energielabel een nieuwe fase in. Vanaf dat moment kunnen woningeigenaren zelf online hun energielabel regelen, tegen veel lagere kosten. Binnenkort lanceert de overheid de nieuwe online aanvraagtool. Zo vraag je een energielabel aan.

In deze tool voor een energielabel aanvragen krijgt de woningeigenaar uitleg met filmpjes, tekst en foto’s. Ook is er vanaf 1 januari 2015 een helpdesk bereikbaar, ondergebracht bij Milieu Centraal, voor als iemand er niet uitkomt.

Extern deskundige

De door de woningeigenaar gekozen erkend deskundige (bijvoorbeeld een makelaar of energie-adviseur die hiervoor speciaal is opgeleid) controleert digitaal de ingevoerde gegevens. Eventueel kan de woningeigenaar een deskundige kiezen op basis van prijs en gemiddelde reactietijd.

Zo kun je een energielabel aanvragen

Aan de hand van de volgende stappen wordt de woningeigenaar begeleid tot aan de registratie van het energielabel:

1. Inloggen met DigiD;
2. Woninggegevens invullen (maximaal 10 vragen);
3. Digitaal bewijs aanleveren (zoals een aan- of verkoopbrochure, bouwtechnisch rapport, factuur of foto’s);
4. Een erkend deskundige kiezen uit een automatisch verschijnende lijst, die de aangeleverde informatie gaat controleren;
5. Gegevens versturen.

Betalen

Ook betaalt de woningeigenaar via de online tool. Verwacht wordt dat het energielabel nog maar enkele tientallen euro’s gaat kosten. Na goedkeuring van de gegevens ontvangt de woningeigenaar het definitieve energielabel. Dit is het energielabel dat moet worden overhandigd bij verkoop, verhuur en oplevering van de woning. Het energielabel dat vóór 2015 is opgesteld blijft, evenals het nieuwe energielabel, vanaf opnamedatum 10 jaar geldig.

Reageer op dit artikel