nieuws

Vanaf 1 jan definitief energielabel voor woningen

Geen categorie

Vanaf 1 jan definitief energielabel voor woningen

Het definitief energielabel is vanaf 1 januari 2015 verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen. Dit label verschilt van het energielabel dat sinds 2008 verplicht is.

Woningeigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen in januari of februari volgend jaar hun voorlopige energielabel thuisgestuurd. Dit label geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een woning. Het voorlopige label is gebaseerd op bouwjaar en type woning. Via de Energielabel-checker kunnen woningeigenaren een voorlopig label aanvragen. Vanaf 1 januari 2015 is het bij verkoop of verhuur van de woning verplicht om het voorlopige energielabel om te zetten naar het ‘definitief energielabel’.

 

Definitief energielabel

Het energielabel loopt van A (weinig besparingsmogelijkheden) naar G (nog veel besparingsmogelijkheden). Het energielabel is maximaal tien jaar geldig.

Controle op energielabel

Per 1 januari 2015 gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport toezien op de naleving van de energielabelplicht. Dit betekent dat de inspectie zal gaan toezien of het energielabel is overhandigd bij de verkoop, een nieuwe verhuur of de oplevering van een gebouw. Voor woningen kan deze boete oplopen tot 405 euro. Van bijvoorbeeld een kantoor riskeert men een boete die kan oplopen tot 20.250 euro.

Energieprestatiecertificaat

Ook verandert er in januari het ‘energieprestatiecertificaat’. Per 1 januari gaat het over in de Energie-Index. De Energie-Index is een getal voor de energieprestatie. Het is een instrument om een exactere bepaling van de energieprestatie van een woning te berekenen. Professionele woningeigenaren, vooral de huursector, gebruiken de Energie-Index om de investeringen van hun huizenvoorraad te waarderen en te bepalen. Bij een Energie-Index ontvangt de woningeigenaar automatisch een definitief energielabel.

Relevante normen

Norm: NEN 7120+C2:2012/C5:2014 nl

Reageer op dit artikel