nieuws

Slechte installatie vermeerdert energie gebruik

Geen categorie

Slechte installatie vermeerdert energie gebruik

Wanneer apparatuur niet goed is geïnstalleerd, vallen de voordelen van energie-efficiëntie labels weg. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Amerikaanse Nationaal Institute of Standards and Technology (NIST). Terwijl die label-eis juist het energiegebruik voor verwarmen en koelen in de VS zo’n 30 procent moet verminderen.

Het onderzoeksteam publiceert de gegevens in het rapport Sensitivity analysis of installation faults on heat pump performance. Hieruit blijkt dat ondermaats leidingwerk en koudemiddeloverbelasting de grootste oorzaken zijn van significante prestatie verminderingen. Waardoor ook het energiegebruik 30 procent hoger uitkomt.

Slechte installatie

Ook noemt het rapport slechte installaties als lekkende toevoerleidingen, oversized warmtepompen, te kleine luchtkanalen, te lage inlaatluchtstroom en te weinig koudemiddel.

Lekkende luchtkanalen komen naar voren als de meest dominante fout. Daarna volgen te kleine koudemiddellading en onjuiste binnenhuisluchtstromingen als belangrijke oorzaken.

Cruciaal voor energie efficiëntie

Dimensionering, selectie en installatie van HVAC-apparatuur volgens de branche-erkende procedures is van cruciaal belang om te zorgen voor een energie-efficiënte werking.

Bron: IIF/IIR

Reageer op dit artikel