nieuws

Warmte uit ijs nu een feit in Nijmegen

Geen categorie

Warmte uit ijs nu een feit in Nijmegen

Even leek het er op dat in de overdekte ijsbaan Triavum in Nijmegen precies het tegengesteld gebeurde van wat 25 jaar geleden in Berlijn gebeurde. Daar werd een muur neergehaald – in het Triavium werd er een hersteld.  Het leek erger dan het was: het gat in de wand van de machinekamer in de catacomben van ijsbaan Triavium werd weer gesloten. Door die opening moest vorige week de HD ammoniak Add On warmtepomp unit naar binnen gebracht worden.

Ing. Ernst Berends van GEA meldt dat de GEA Grasso zuigercompressor 5HP nu alweer een paar dagen probleemloos draait. Het retourketelwater van de verwarmingsinstallatie wordt door de warmtepomp opgewarmd en dat betekent ca 320 kW warmte uit het ijs. Het gasverbruik van het gebouw is al beduidend gedaald luiden de eerste berichten van de ijsmeester!

Energy Enhancer

Bijzondere eigenschap van de Add On warmtepomp – de Energy Enhancer – is het feit dat de afvalwarmte van de koelinstallatie van een temperatuurniveau van circa 35°C wordt omgezet naar nuttige warmte van een hogere temperatuur. Deze warmte kan dan in een ander deel van het productieproces worden ingezet, bijvoorbeeld voor het verwarmen van water.

Normaal gesproken wordt de aan het proces of de ruimte onttrokken hoeveelheid koude door de koelinstallatie getransporteerd naar de omgeving. Om dit mogelijk te maken moet (elektrische) energie aan de compressor toegevoerd worden. De gezamenlijke hoeveelheid warmte wordt meestal afgegeven aan de buitenwereld en gaat daarbij verloren. Door de GEA Grenco Energy Enhancer toe te passen kan deze afvalwarmte (deels) worden gebruikt om bijvoorbeeld warm water te maken.

Reageer op dit artikel