nieuws

Tweede Econexis-huis komt in Maastricht

Geen categorie

Tweede Econexis-huis komt in Maastricht

Hoe bespaar je energie of, hoe wek je dat duurzaam op? Om daarvoor inspiratie op te doen ontwikkelden de provincie Limburg en netwerkbeheerder Econexis een speciaal educatie- en voorlichtingscentrum in Maastricht. Dat meldde Erik Koppe van Volkshuisvesting en Econexis-bestuurslid Peter Vermaat op het congres Duurzaam Gebouwd in Maastricht.

Verduurzaming staat in dit voorlichtingscentrum centraal. Het centrum informeert over welke mogelijkheden er zijn om een woning energiezuinig of zelfs energie-opwekkend te maken.

100.000 woningenplan

Dit project kreeg vanuit de provincie een eenmalige bijdrage van 250.000 euro en zo geeft de provincie invulling aan het 100.000-woningenplan. Dat houdt in dat in 2020 100.000 bestaande woningen in Limburg zijn verduurzaamd. Gedeputeerde Erik Koppe is blij met dit initiatief: “Via bewustwording proberen we het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad te versnellen. Bewustwording van energiegedrag en -gebruik leidt vaak al tot besparing.”

Econexis Limburg

Econexis Limburg wordt gevormd door het unieke concept van twee naast elkaar gelegen, vergelijkbare tussenwoningen. Verschillen in energielasten, comfort en besparings-mogelijkheden worden zichtbaar gemaakt door het ene huis duurzaam te renoveren en het andere huis niet.

Peter Vermaat (bestuursvoorzitter Enexis) licht toe: „Als netbeheerder zijn wij aanjager van duurzaam energiegebruik, zoals met de Slimme Meter. In het bekende Econexishuis in Zwolle richten we ons op duurzaamheid in nieuwbouw. In Maastricht willen we mensen informeren en inspireren over duurzaam energiegebruik- en opwekking in bestaande woningen, met praktische en laagdrempelige oplossingen. Ook laten we hier zien wat een slim net kan betekenen voor de toekomstige energievoorziening.”

Gemeente Maastricht is blij

De gemeente Maastricht reageert verheugd dat er een tweede Econexishuis in Maastricht komt. Wethouder Gerdo van Grootheest (Duurzaamheid): „Het is een geweldig initiatief en ik ben erg blij dat dit centrum in Maastricht komt. Het is goed dat mensen hier zelf kunnen zien wat er allemaal mogelijk is om je woning te verduurzamen. En dat het niet moeilijk of lastig hoeft te zijn om energie te besparen. Dit sluit heel goed aan bij onze ambitie om als gemeente in 2030 klimaatneutraal te zijn.”.

 

Reageer op dit artikel