nieuws

Nieuwbouwwoning? EPC wordt 0,4 procent

Geen categorie

Nieuwbouwwoning? EPC wordt 0,4 procent

Energieneutrale nieuwbouwwoningen, dát is het doel voor 2020. Hoe kun je dat snel bereiken? De Rijksoverheid maakte een beleid dat op 1 januari 2015 een belangrijke tussenstap zet: de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) is aangescherpt naar 0,4 procent.

Diverse bouwkundige en installatietechnische maatregelen kunnen de nieuwe EPC-eisen realiseren. Denk aan onder meer de thermische schil, het verwarmings- en tapwatersysteem en een energiezuinig ventilatiesysteem. In combinatie met bouwkundige en installatietechnische maatregelen kan dit tot een optimaal energieconcept leiden.

Ook nieuwe eisen voor utiliteitsgebouwen

De EPC-eisen voor utiliteitsgebouwen zijn ten opzichte van het niveau van 2007 met 50 procent aangescherpt. Ook zijn de eisen aan de thermische schil van een gebouw flink hoger. Naast deze aangescherpte eisen voor woningen en utiliteitsgebouwen worden waarschijnlijk ook de minimale eisen aan de warmteweerstand (Rc-waarden) in het Bouwbesluit 2012 verhoogd. Per 1 januari 2015 gelden, hoogstwaarschijnlijk, de volgende minimale Rc-waarden voor nieuwbouw:

Vloeren Rc  ≥ 3,5 m² K/W (niet gewijzigd)
Gevels Rc  ≥ 4,5 m² K/W
Daken Rc  ≥ 6,0 m² K/W

De minimale Rc-waarde wordt per constructie gedifferentieerd. Deze differentiatie is opgenomen omdat het kosteneffectiever is om hogere isolatiewaarden toe te passen in een dak dan in een gevel of vloer. Een goede isolatie vormt de basis voor een goed energieconcept.

Soepelere eisen ramen en deuren

Voor ramen en deuren wordt de eis aan de U-waarde daarentegen wat versoepeld. De huidige U-waarde eis van 1,65 W/m2K geldt momenteel op constructieniveau. Het bleek bijvoorbeeld bij de veel toegepaste schuifpuien in woningen lastig om aan de regels te voldoen. Omdat energiebesparing door de hele gebouwschil wordt bepaald, is besloten om per 1 januari 2015 de 1,65-eis te laten gelden voor de gemiddelde U-waarde. Daarbij mag de U-waarde van een individuele constructie niet hoger zijn dan 2,2 W/m²K.

Bron: NEN | Nieman Raadgevende Ingenieurs

Reageer op dit artikel