nieuws

Minder CO2? Bundesverband Wärmepompe: “Onderneem actie”

Geen categorie

Minder CO2? Bundesverband Wärmepompe: “Onderneem actie”

Over zestien jaar produceren we 40 procent minder CO2 dan in 1990, besloot de EU op de top van de Europese Raad op 23 en 24 oktober. De resultaten van de afgelopen jaren voldeden niet aan de verwachtingen, dus worden de regels strakker. Algemeen directeur van het Duitse Bundesverband Wärmepompe (BWP) Karl-Heinz Stawiarski riep de federale regering op niet alleen in Brussel ambitieus op te treden, maar dat vooral in eigen land te doen.

“Doelen moeten niet alleen worden aangenomen, ze moeten ook worden bereikt.” Stawiarski evalueerde de resultaten in Duitsland voorzichtig, want het land loopt achter met zijn klimaatdoelstellingen: “Het is aan de ene kant natuurlijk positief dat er een gemeenschappelijke lijn werd gevonden. We zijn blij met het feit dat de federale overheid meer ambitieuze doelen nastreeft. Daarom hopen we dat deze lijn zich doorzet.”

20-20-20 klimaatdoelstellingen

Vorige week staken de regeringshoofden van de EU-lidstaten hun koppen bij elkaar om nieuwe klimaatdoelstellingen voor het jaar 2030 vast te stellen. Omdat de resultaten van de afgelopen jaren tegenvielen, besloten ze de regels strakker te maken. Tijdens de vergadering bespraken de EU-landen of de huidige 20-20-20 doelstellingen worden verlengd.

Ze besloten twee regels op EU-niveau juridisch bindend te stellen. Het gaat om 40 procent minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van veertig jaar eerder. En dat het aandeel hernieuwbare energie in het energiegebruik in 2030 27 procent is. Een andere doelstelling is om 27 procent energiebesparing te behalen. Hoewel deze stelling niet bindend is. In 2020 bekijken de regeringshoofden deze opnieuw, mogelijk stellen ze het doel bij tot 30 procent energiebesparing.

Niet alleen uitspreken, ook actie ondernemen

“Nu komt het er vooral op neer dat de doelstellingen worden ondersteund door concrete maatregelen”, reageert Stawiarski. “De doelen moeten niet alleen worden uitgesproken, ook worden bereikt.”

Waarom roept Stawiarski landen op om ambitieus op te treden? Duitsland loopt achter met zijn klimaatdoelstellingen. De CO2-uitstoot stijgt, de richtlijn energie-efficiëntie is nog niet uitgevoerd; zelfs de verwezenlijking van de doelstellingen voor 2020 komt in gevaar. De federale regering moet haar ambitie op Europees niveau met doeltreffend beleid in eigen land waarmaken. Met name in de bouwsector – waar grote hoeveelheden energie en broeikasgassen kunnen worden bespaard door het gebruik van warmtepompen – toont het beleid tot nu toe een alarmerend passiviteit. Stawiarski: „Als dit niet verandert, verliest Duitsland vroeg of laat zijn geloofwaardigheid met zijn energiebeleid.”

Reageer op dit artikel