nieuws

3000 extra banen bij meer warmtepompen in Finland

Geen categorie

3000 extra banen bij meer warmtepompen in Finland

Een miljard euro aan besparingen, 12 miljard euro aan investeringen en 3000 extra werkplekken – dat stelt het Finlandse Warmtepompenrapport voor 2030. “Als warmtepompen steeds meer in Finland worden toegepast, komt dat het milieu, de portemonnee van de consument en de economie ten goede”, meldt het persbericht.

“Meer warmtepompen verlaagt ons energieverbruik, creëert besparingen voor de consument, geeft meer werkgelegenheid en verbetert de handelsbalans van Finland“, zegt het rapport dat is geschreven door de duurzame business consultancy Gaia Consulting in opdracht van de Finse Heat Pump Association (SULPU).

Extra banen

Het rapport kijkt naar de economische en milieueffecten in de visie van SULPU, die een totaal van 12 miljard euro aan investeringen in warmtepompen veronderstelt tussen nu en 2030. Dit zou ongeveer 3.000 nieuwe banen in de industrie te creëren. Volgens de visie zijn circa 8 miljard euro van de investeringen toegewezen aan de bestaande gebouwenvoorraad.
“Ons doel is dat in 2030 de ongeveer 2 miljoen warmtepompen in Finland een bruto hoeveelheid van 22 terawattuur warmte produceren. Dat is een energiebesparing van ongeveer 15 terawattuur per jaar”, zegt Managing Director Jussi Hirvonen van SULPU.

Finse gebouwen

Het rapport concentreert zich op de veranderingen in de methoden voor verwarming van de bestaande vrijstaande woningen, rijtjeswoningen, appartementsgebouwen, alsmede commerciële, kantoor- en opslaggebouwen. Deze typen gebouwen beslaan ongeveer 80 procent van de gehele Finse gebouwenvoorraad. In het rapport is ook gekeken naar het technisch-economische potentieel van warmtepompen in nieuwe gebouwen. Het omvatte aardwarmte, luchtbron, lucht-water en afgevoerde lucht-warmtepompen.

Reageer op dit artikel