nieuws

Tweede prijs ICT Milieu Award voor WKO-tool

Geen categorie

Tweede prijs ICT Milieu Award voor WKO-tool

De WKO-tool heeft de tweede prijs gewonnen bij de ICT Milieu Award 2014. Het is een van de prijzen die brancheorganisatie Nederland ICT jaarlijks uitreikt voor een innovatief, milieuvriendelijk, duurzaam en aansprekend ICT-product.

Met de vernieuwde WKO-tool krijgen woningeigenaren en bouwprojectontwikkelaars makkelijker inzicht in de mogelijkheden van warmte- koudeopslag (WKO) voor een bouwlocatie.

“Heel gaaf dat een ICT-project van de overheid in de prijzen valt”, reageert Roger Ravelli, adviseur Duurzame Energie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en initiator van de WKO-tool.

Bodemenergiesystemen

De WKO-tool is een webapplicatie die een snel beeld geeft of bodemenergiesystemen op een bepaalde locatie economisch haalbaar en juridisch mogelijk zijn. Ravelli: “Voor die tijd werkten de bodem-, energie- en grondwaterwereld langs elkaar heen. De applicatie moest die werelden bij elkaar brengen, zorgen voor uniforme regelgeving in Nederland en een balans vinden tussen beschermen en benutten van de bodem.”

Milieuwinst

De tweede prijs voor de WKO-tool was opvallend, omdat doorgaans alleen ICT-initiatieven die een directe milieuwinst opleveren, worden genomineerd. De WKO-tool stimuleert op een indirecte manier bodemenergiesystemen. De eerste prijs ging naar het Open Smart Grid Platform. Dit platform maakt het mogelijk om smart devices, zoals lantaarnpalen, binnen intelligente infrastructuren te verbinden met internetapplicaties.

Samenwerking

De WKO-tool is ontwikkeld door IF Technology, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, en wordt op dit moment beheerd door Rijkswaterstaat. Dit doen zij samen met het Interprovinciaal Overleg (IPO), Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Unie van Waterschappen en BodemenergieNL.

Reageer op dit artikel