nieuws

Nieuwe succesverhalen in WKO-tool

Geen categorie

Nieuwe succesverhalen in WKO-tool

De WKO-tool toont alle in Nederland geregistreerde systemen voor warmte- en koudeopslag (WKO). De WKO-tool is uitgebreid met 16 sterprojecten, dit zijn de meest succesvolle projecten. Gebruikers en beheerders vertellen daarbij over hun ervaringen met WKO.

CO2-emissiereductie
De WKO-installatie met warmtepomp op het St. Nicolaaslyceum in Amsterdam is een van de sterprojecten. De installatie is sinds 2012 opgeleverd en draait na 1,5 jaar naar volle tevredenheid. De CO2-emissiereductie is 43.000 kg/jaar en de school bespaart door de natuurlijke koeling 12.000 euro per jaar op de energierekening.

Optimale balans
„Een WKO-installatie moet ten minste alle seizoenen gedraaid hebben voordat het systeem optimaal in balans is”, zegt technisch beheerder Edwin Normann van installatiebedrijf Wolter & Dros. „Het meest ideale is wanneer zo’n installatie door het jaar heen evenveel koelt als verwarmt. Maar niet één gebouw is ideaal.”

Aandachtspunten
„Bij het St. Nicolaaslyceum zijn twee aandachtspunten”, licht Normann toe. „In de zomervakantie sluit de school een aantal weken en heeft dan geen koeling nodig. Zo blijft de koude in de grond. Anderzijds zijn er hier op de Zuidas meer gebouwen met een WKO-installatie. Omdat die elkaar kunnen verstoren, is monitoring en tijdig bijsturen nog belangrijker.”

Quickscan
De WKO-tool is een online quickscan. Door gegevens in te vullen kunnen geïnteresseerden een eerste indruk krijgen over de mogelijkheden van warmte-koudeopslag op een willekeurige locatie in Nederland. Het gaat om open- en gesloten bodemenergiesystemen al dan niet in combinatie met een warmtepomp.

Samenwerking
Het WKO-tool is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en wordt op dit moment beheerd door Rijkswaterstaat. Dit doen zij samen met het Interprovinciaal Overleg (IPO), Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Unie van Waterschappen en BodemenergieNL.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kreeg opdracht om de sterprojecten te beschrijven en financierde de toevoeging ervan in de WKO-tool .

Reageer op dit artikel