nieuws

Warmtepompen GEA halen warmte uit ijs

Geen categorie

Warmtepompen GEA halen warmte uit ijs

Op zowel de ijsbanen Triavium in Nijmegen als De Scheg in Deventer is GEA Refrigeration bezig om ‘Add On’ warmtepompen te installeren, in beide gevallen betreft het GEA Grasso hogedruk-NH3-zuigercompressoren met capaciteiten van respectievelijk 320 kW en 750 kW. De warmtepompen worden gebruikt om warm water te maken, in Deventer vooral ten behoeve van het aangrenzende zwembad.

Ing. Ernst Berends van GEA Refrigeration ziet het als ‘Warmte uit ijs’ halen. Naast de installatie van de ‘|Add on’ warmtepompen worden in Deventer een oude STAL zuiger- en schroef-unit vervangen door één toerengeregelde Grasso V-zuigercompressor met een veel hogere COP.

De oude units hebben ruim 30 jaar gedraaid, ze zijn bij de bouw van De Scheg (1992) meegekomen van de oude baan. Berends denkt dat door deze maatregelen het komend schaatsseizoen een flinke energie-besparingen in ’t verschiet ligt.

Reageer op dit artikel