nieuws

Voorzichtig herstel bouwketen

Geen categorie

Voorzichtig herstel bouwketen

De bouwketen herstelt voorzichtig. Dat blijkt uit de Monitor Bouwketen, die het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) elk halfjaar opstelt in opdracht van BNA, NLingenieurs, Bouwend Nederland en UNETO-VNI.

Volgens UNETO-VNI blijkt uit onderzoek onder architecten, ingenieurs, bouwbedrijven en installateurs dat de conjunctuur in de bouwketen zich lijkt te hebben gestabiliseerd. De bouwproductie blijkt voor het vierde opeenvolgende kwartaal toegenomen en het aantal faillissementen is gedaald.

De vooruitzichten voor de omzet en de werkgelegenheid zijn ten opzichte van het afgelopen half jaar verbeterd. Per saldo lijkt, volgens de verwachtingen van de bedrijven, sprake van een stabilisatie van de omzet en nog een lichte daling van het personeelsbestand.

Het merendeel van de ondernemingen – vooral bouwbedrijven – verwacht dat de omzet niet verder dalen. Wat  opvalt in de Monitor Bouwketen is dat ingenieursbureaus een omzettoename verwachten. Wel verwachten de bedrijven in de bouwketen per saldo een krimp van het personeelsbestand, maar het aandeel dat krimp verwacht is afgenomen.

De orderportefeuille is gemiddeld met 0,3 maand toegenomen naar 5,3 maanden, waarmee de ontwikkeling van de werkvoorraad gestabiliseerd lijkt te zijn. In alle sectoren van de bouwketen is de orderportefeuille toegenomen. Ondanks deze positieve ontwikkelingen kan dit beeld voor individuele bedrijven afwijken.

Reageer op dit artikel