nieuws

Nederlander wil zelf energie opwekken en besparen

Geen categorie

Nederlander wil zelf energie opwekken en besparen

Nederlanders kiezen voor grootschalige energiebesparing en opwekking van groene stroom als oplossing om CO2-uitstoot terug te dringen. Energie uit kolen- en gascentrales – waarbij de CO2 ondergronds wordt opgeslagen – en kernenergie zijn minder populair. Dat blijkt uit onderzoek van ECN, Ecofys en de Universiteit van Utrecht.

Duizend Nederlanders kozen na veel informatie uit 7 mogelijkheden voor CO2- reductie. Het beste scoorde de optie om zelf energie te besparen via isolatie en zuinige apparaten en om zelf groene energie op te wekken via zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Maar liefst acht op de tien Nederlanders kiest voor deze optie als een van de vier beste opties. Dat geldt ook voor besparingsmaatregelen en grootschalige windenergie.

Driekwart van de Nederlanders kiest voor grootschalige inzet van biomassa. Ondergrondse opslag van fossiele CO2 en kernenergie staan maar bij hooguit een kwart van Nederlanders op het voorkeurslijstje. En dat terwijl het afvangen en opslaan van het broeikasgas CO2 in het Energieakkoord wordt erkend als een essentieel onderdeel van onze toekomstige energievoorziening.

Reageer op dit artikel