nieuws

Hoe leef je zonder aardgas?

Geen categorie

Hoe leef je heel comfortabel zonder gebruik te maken van aardgas? 

Hoe leef je zonder aardgas?

Een groep van 41 Nederlanders en Vlamingen ontdekte dat onlangs tijdens een trip van Warmtenetwerk naar de regio Stockholm.

De groep bezocht in het circa twee miljoen inwoners tellende gebied enkele steden waarin 95 tot 97 procent van alle gebouwen aangesloten op een warmtenet. In Zweden werd een bezoek gebracht aan drie warmtebedrijven met een eigen karakter: staatsbedrijf Vattenfall, gemeentelijk energiebedrijf Mälarenergi en het beursgenoteerde Fortum.

Warmtesector in Zweden
Erik Thornström van Svensk Fjärrvärme, de Zweedse vereniging voor warmte- en koudenetten, schetste een beeld van de Zweedse warmtesector. Maar liefst 140 Zweedse warmtebedrijven zijn lid van deze vereniging. De leden zijn voor het merendeel gemeentelijke bedrijven; slechts 22 procent is in particuliere handen en 8 procent is staatseigendom. Koudenetten vallen ook onder Svensk Fjärrvärme. Er zijn 34 bedrijven die een of meer koudenetten exploiteren.

Warmtenetten voorzien in bijna 60 procent van de warmtebehoefte in Zweden en zijn in alle gemeenten met meer dan 10.000 inwoners aanwezig. In de meeste steden is het warmtenet ook goedkoper dan een individuele warmtevoorziening. De warmteprijzen variëren van stad tot stad en zijn niet gereguleerd.

De sector investeert gemiddeld 800 miljoen euro per jaar en is goed voor 1 procent van het bruto nationaal product. Dat kan nog groeien, zegt  Thornström op Warmtenetwerk.nl. In de toekomst verwacht hij volledig hergebruik van warmte en schakelen volgens hem ook wasdrogers en koelinstallaties van elektriciteit op warmte over.

Reageer op dit artikel