nieuws

PORT PC Polen: Warmtepompen uit schaduw andere hernieuwbare technologieën

Geen categorie

PORT PC Polen: Warmtepompen uit schaduw andere hernieuwbare technologieën

Het Poolse ministerie van Economische Zaken heeft duidelijkheid verschaft over de manier waarop moet worden berekend wat het definitieve bruto energiegebruik uit hernieuwbare bronnen is, en hoeveel elektriciteit en warmte uit dergelijke bronnen afkomstig is.

Het lijkt erop dat in de afgelopen jaren in Polen warmtepompen meer worden gebruikt dan andere apparaten en technologieën die gebruikmaken van energie uit hernieuwbare bronnen. Helaas werden warmtepompen niet erkend als ‘een hernieuwbare energiebron’. Dit veroorzaakte de belangrijkste barrière voor het verkrijgen van steun van de beleidsmakers.

Het besluit bepaalt onder andere de methode om de werkelijke hoeveelheid warmte die wordt opgewekt door warmtepompen uit aerothermische, geothermische of hydrothermische energie te berekenen. Er staat: ‘In het geval van warmtepompen, zullen bij de berekening van het definitieve bruto-energiegebruik uit hernieuwbare bronnen voor verwarming en koeling, de richtlijnen worden toegepast die gelden voor de lidstaten voor het berekenen van duurzame energie uit warmtepompen met verschillende warmtepomptechnologieën.’

In een persbericht over deze publicatie van het Poolse ministerie van Economische Zaken onderstreept de ‘Polska Organizacja Rozwoju Technologii Pomp Ciepła’ (Port PC) nogmaals dat ook het Europees Parlement heeft besloten om energie die door warmtepompen wordt gegenereerd als hernieuwsbare energie aangemerkt moet worden onder Directive 2009/28/EC.

Reageer op dit artikel