nieuws

Internationale Passiefhuis Conferentie 2014 groot succes

Geen categorie

De huidige bouwtechniek is klaar voor energieneutraal bouwen. Deskundigen uit de hele wereld toonden de haalbaarheid van het nieuwe bouwen en renoveren op de internationale Passiefhuis Conferentie eind april in Aken. Kwaliteit en betaalbaarheid van zeer energie-efficiënte bouwdelen is baanbrekend verbeterd. Zes gebouwen en een woonwijk ontvingen de Passive House Award 2014.

Internationale Passiefhuis Conferentie 2014 groot succes

Zes gebouwen en een woonwijk ontvingen de Passive House Award 2014: een flatgebouw in Berlijn, een gerenoveerde woning in New York, een conferentiecentrum in Goesan (Zuid-Korea), een kunstmuseum in Ravensburg, drie woningen in het Finse Espoo, een rijtjeshuis in Philadelphia en een passief gebouwde wijk in Heidelberg. De awards zijn toegekend in het kader van het door de EU gefinancierde project PassREg (Passive House Regions with Renewable Energy). Uit de 100 ingediende projecten werden 21 finalisten gekozen.

Europese richtlijn energieprestatie gebouwen
Tijdens de tweedaagse conferentie behandelden bijna honderd lezingen een breed scala aan onderwerpen. Van de uitdagingen die passief bouwen ondervindt in verschillende klimaatzones, tot de ervaringen opgedaan met passief gebouwde supermarkten en overdekte hallen. Bijzondere aandacht ging uit naar de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen, die de bouwsector in Europa sterk beïnvloedt. Die bepaalt dat alle gebouwen vanaf 2021 zijn ontworpen als ‘Nearly Zero Energy Buildings’. Aan die  eis kan uitstekend worden voldaan door middel van een combinatie van de passiefhuis methode en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

3D-planning tool geïntroduceerd
Tijdens de Passiefhuis Conferentie werd tevens de nieuwe tool geïntroduceerd voor 3D ontwerpen met de PHPP, het PassiefHuis ProjectenrekenPakket. De software, op basis van SketchUp, maakt de 3D toevoer van energie-relevante ontwerpgegevens mogelijk. Het resultaat kan vervolgens met slechts een paar klikken worden geëxporteerd naar het PHPP, dat ook in Nederland steeds vaker wordt toegepast.

Volgend jaar vindt de Internationale Passiefhuis Conferentie plaats van 17-18 april in Leipzig. Kijk voor meer informatie op www.passivehouseconference.org.

Passiefhuis in Nederland
Met Europese steun van het project PassREg neemt de regio Arnhem-Nijmegen een voorsprong op het gebied van het passiefhuis in Nederland, op initiatief van Vereniging DNA in de Bouw. Het is onderdeel van IEE (Intelligent Energy Europe) en duurt tot mei 2015. Er nemen 14 Europese regio’s aan deel en DNA in de Bouw voert het in Nederland uit, met co-financiering van de gemeentes Arnhem en Nijmegen, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en provincie Gelderland. Kijk voor meer informatie op www.dnaindebouw.nl.

Reageer op dit artikel