nieuws

Studiereis Stichting Warmtenetwerk naar Zweden

Geen categorie

Studiereis Stichting Warmtenetwerk naar Zweden

Stichting Warmtenetwerk organiseert dit jaar een studiereis gericht op innovatie bij warmte en koude in de metropool Stockholm. Stockholm en omgeving is met twee miljoen inwoners aardgasvrij. Zowel in Stockholm als in Uppsala wordt meer dan 90 procent van de warmtebehoefte gedekt door warmtenetten. Beide steden hebben ook imposante koudenetten.

Uppsala, stad van Celsius
Anders Celsius werd geboren in Uppsala en ontwikkelde aan de universiteit in zijn stad de temperatuurschaal. Tegenwoordig telt de stad ongeveer 130.000 inwoners waaronder 24.000 studenten aan de universiteit. In 2013 was Uppsala één van de zes finalisten bij de verkiezing Earth Hour City van het Wereld Natuur Fonds.

Vattenfall Uppsala verzorgt de warmte- en koudelevering. Een van de warmteproducenten is de afvalenergiecentrale. Deze heeft een extreem hoog rendement dankzij een absorptiewarmtepomp op de schoorsteen. In de zomer levert deze warmtepomp koude; een unieke oplossing.

Vattenfall is in Uppsala actief met de ontwikkeling van vierde generatie warmtenetten voor de nieuwe wijk Östra Sala Backe en met een nieuwe biomassacentrale.

Stockholm naar klimaatneutraal
Fortum levert warmte aan 95 procent van de 815.000 inwoners van de Zweedse hoofdstad. Driekwart van de warmte komt uit duurzame bronnen. Stockholm heeft ook een van de grootste koudenetten van Europa met koude uit zeewater.

De nieuwe wijk Hammarby Sjöstad is één van de paradepaardjes op milieugebied met een modern warmtenet, een biomassacentrale, ondergrondse afvoer van huisvuil, hergebruik van water en groen openbaar vervoer.

Klik hier voor nadere informatie, kosten en aanmelding.

Reageer op dit artikel