nieuws

IPCC publiceert rapport over de gevolgen van klimaatverandering

Geen categorie

IPCC publiceert rapport over de gevolgen van klimaatverandering

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) heeft in Yokohama/Japan een verslag gepresenteerd over de risico’s en gevolgen van klimaatverandering. Het rapport presenteert de huidige effecten van klimaatverandering op mensen en ecosystemen in de wereld. Het biedt daarnaast een wetenschappelijk gebaseerde visie op de mogelijke toekomstige gevolgen van ongebreidelde stijging van de temperatuur.

In het tweede deel van het op maandag verschenen rapport wijst het IPCC op de ingrijpende gevolgen van de geleidelijke klimaatverandering voor mens en natuur en op de aanpassingsmogelijkheden. Het eerste deel van het verslag is gewijd aan de waarnemingen, oorzaken en projecties van klimaatverandering. Het derde deel stelt maatregelen voor om verdere uitstoot van broeikasgassen te voorkomen en wordt naar verwachting op 12 april 2014 in Berlijn goedgekeurd.

Een belangrijke factor zal daarin de vermindering van de uitstoot door verwarming zijn. Zoals een studie van de Technische Universiteit van München van 2012 aantoont, bespaart de warmtepomp al tot 50 % van de CO2-uitstoot en primaire energie vergeleken met conventionele verwarmingssystemen. Door het steeds groeiende aandeel van groene stroom in het Duitse elektriciteitsnet stijgt dit percentage in 2030 tot 80%. De verdere ontwikkeling en investeringen in de technologie van warmtepompen kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstelling voor de vermindering van uitstoot van broeikasgassen. Dit maakt de warmtepomptechnologie meer toekomstgericht dan enig ander verwarmingssysteem.

Klik hier voor het volledige gezamenlijk persbericht van BMUB (Bundesministerium für Umwelt , Naturschutz, Bau und Reaktorsicherheit) en BMBF (Bundesministerium für Bildung und Forschung).

Reageer op dit artikel