nieuws

Commissie dreigt België en Finland met rechter wegens EPBD

Geen categorie

Commissie dreigt België en Finland met rechter wegens EPBD

De Europese Commissie heeft een aanmaningsbrief gestuurd naar België en Finland over de omzetting van de richtlijn EPBD (Energy Performance of Buildings Directive). In september 2012 waren nog onvoldoende van de regelingen van de EPBD omgezet in wetgeving.

Een met redenen omkleed advies volgde in juni 2013. Vandaag, 17 april, kunnen beide lidstaten op regionaal niveau nog altijd onvoldoende omzettingsmaatregelen laten zien. Hieronder vallen onder andere maatregelen met betrekking tot energie-certificaten en bijna-energieneutrale gebouwen.  Als ze de energieprestatie van gebouwen (EPBD) niet aanpassen, lopen Finland en België nu het risico op een dagelijkse boetes tot resp. €19.000 en €42,000.

De officiële deadline was 9 juli 2012, ofwel bijna twee jaar geleden. Vandaag voldeed minder dan de helft van de lidstaten aan deze termijn en dus heeft de Commissie ook waarschuwingen gezonden aan aan de Estland, Griekenland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië, de Tsjechische Republiek en het Verenigd Koninkrijk.

Onder de EPBD moeten de lidstaten minimale energieprestatie-eisen voor alle gebouwen vaststellen en toepassen. Ook moeten de landen certificatie van de energieprestatie gebouwen en de regelmatige keuring van verwarmings- en airconditioningssystemen verplicht stellen. Daarnaast verplicht de richtlijn de lidstaten ervoor te zorgen dat tegen 2021 alle nieuwe gebouwen zogenaamde bijna-energieneutrale gebouwen zijn.

Deze richtlijn is een van de Europese wetten die kan leiden tot een bredere toepassing en acceptatie van warmtepompen.

Reageer op dit artikel