nieuws

Afhankelijkheid van aardgas riskant voor energiezekerheid

Geen categorie

Afhankelijkheid van aardgas riskant voor energiezekerheid

Er is voor Europa geen betrouwbare leverancier van aardgas meer. Dat concludeert de Energy Watch Group (EWG) op basis van een analyse. Door de Krim-crisis kan in de toekomst de grootste leverancier Rusland wegvallen.

De VS importeren zelf aardgas uit Canada en vallen daarom weg als alternatief. Volgens de analyse zijn Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Kazachstan ook geen opties omdat ze politiek nogal instabiel zijn. Het enige alternatief is dus een keuze voor vormen van hernieuwbare energie, waaronder warmte. De positieve bijwerkingen van dit scenario is dat milieu wordt beschermd en dat het banen creëert. Hierover publiceert het Bundesverband Wärmepumpe e.V.

Met name warmtepompen komen voor dit alternatief in aanmerking. Duitsland verkoopt vaak heel goedkoop overtollige elektriciteit naar het buitenland. Dit komt door een instabiele productie van hernieuwbare elektriciteit, zoals windenergie. De warmtepomp kan deze fasen opvangen door alleen warmte te produceren wanneer er zeer veel stroom in het netwerk aanwezig is. Deze ‘overtollige’ warmte wordt dan opgeslagen en later afgegeven als de consument daar behoefte aan heeft. Voor dit proces is een Smart Grid nodig waardoor warmtepompen actief kunnen bijdragen aan het beheer van de energievraag. Warmtepompen met de ‘SG Ready’-label zijn al voorbereid voor deze toekomstgerichte oplossing.

Reageer op dit artikel