nieuws

Lente in huis met passiefbouw Grijpskerke

Geen categorie

Lente in huis met passiefbouw Grijpskerke

In Vroomshoop verrijst een nieuw woonzorgcomplex gebouwd volgens de massief-passief-methode. Naar voorbeeld van het Nimmerdor-complex in Excellent Gebied Grijpskerke (Zeeland). Een duurzame oplossing met veel wooncomfort.

Passief bouwen was geen specifieke wens voor het nieuwe woonzorgcomplex in Vroomshoop, maar een idee van bouwbedrijf Karsten, schrijft RVO op zijn site. Een bezoek aan het wooncomplex Nimmerdor in Grijpskerke overtuigde opdrachtgever, John Hutten van Mijande Wonen. ‘Dankzij de balansventilatie met warmteterugwinning is het volgens de bewoners altijd ‘lente in huis’. Ze zijn heel tevreden over het comfort.’

Passief-principe
Passiefhuizen zijn goed geïsoleerd, hebben vaak drievoudig glas en maken optimaal gebruik van passieve energiebronnen in huis, zoals zonlicht, bewoners en apparaten. De isolatie en luchtdichtheid vereisen balansventilatie, vaak in combinatie met warmteterugwinning. ‘Massief-passief’ betekent dat het passiefhuis op traditionele manier is gebouwd, met een luchtspouw en massieve materialen als baksteen en kalkzandsteen.

Excellent Gebieden zeker 25% energiezuiniger
In zowel Nimmerdor als het nieuwe complex in Vroomshop is gebruik gemaakt van ultradunne isolatieplaten van Recticel Insulation met een hoge isolatiewaarde. Er zijn dus geen extra dikke muren nodig. Nimmerdor in Grijpskerke won in 2012 de Passiefbouwen-award. Grijpskerke is een van de Excellente Gebieden die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt met een kennis- en leertraject. De bouw in de gebieden is minimaal 25 procent energiezuiniger dan het Bouwbesluit op dat moment voorschrijft.

Reageer op dit artikel