nieuws

NVKL-koeltrofee voor IBK Koudetechniek

Geen categorie

NVKL-koeltrofee voor IBK Koudetechniek

IBK Koudetechniek heeft tijdens VSK-beurs in Utrecht de NVKL-koeltrofee gewonnen met hun innovatie voor het gebruik van restwarmte door middel van gebruik van een compressiewarmtepomp.

De NVKL-koeltrofee wordt sinds 1989 eens per twee jaar uitgereikt als blijk van waardering van de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL) voor een gerealiseerde innovatie op het gebied van de koude en/of klimaatbeheersing.

In het najaar van 2013 zijn tien inzendingen ontvangen en voorgelegd aan de jury. De jury voor de NVKL-koeltrofee 2014 heeft op 24 januari 2014 de volgende 3 bedrijven genomineerd voor de Koeltrofee: Carrosseriefabriek Harderwijk, ECO200 en IBK Koudetechniek.

Restwarmte gebruiken d.m.v. compressiewarmtepomp

De winnende innovatie van IBK Koudetechniek is gerealiseerd in de papierindustrie. Bij veel industriële processen komt warmte vrij die een te lage temperatuur heeft om nuttig ingezet te worden: zogenaamde restwarmte. Door een innovatieve toepassing van een warmtepompsysteem wordt verzadigde stoom van 115 graden Celsius opgewekt uit een restwarmtestroom van 64  graden Celsius die vrijkomt bij het drogen van papier. De restwarmte is nu op een economisch rendabele wijze weer in het industriële proces te gebruiken.
Het gaat om een warmtepompunit, met een vermogen van 209 kW en COP van 4,27 werkend met een natuurlijk koudemiddel. Het project betreft een samenwerkingsverband van vier partijen die elk een eigen specifieke kennis hebben toegevoegd: ECN, Smurfit Kappa, ISPT, Bronswerk en IBK Koudetechniek. Het definitieve concept is door IBK gebouwd en inbedrijf gesteld.

Deze inzending van IBK Koudetechniek is door de jury gehonoreerd met de NVKL-koeltrofee. Op de VSK-beurs in Utrecht heeft Dr. Ir. Carlos Infante Ferreira van de TU-Delft deze koeltrofee op donderdagmiddag 6 februari tijdens de VSK 2014 uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst op de stand van de NVKL.

De andere nominaties betroffen:

Nominatie: carrosseriefabriek Harderwijk
Transportsysteem door middel van solar – Carrosseriefabriek Harderwijk heeft een transportkoelsysteem ontwikkeld op een bestelauto (<3500 kg GVW) die volledig onafhankelijk van de automotor functioneert. Het systeem werkt elektrisch (24V DC) en wordt hoofdzakelijk gevoed door een solarsysteem die op het dak van de auto wordt gemonteerd. Daarnaast hebben zij in 2013 de ommezwaai gemaakt van het koudemiddel R134A naar R290.

Nominatie: ECO200
Gebruik restwarmte in de melkveehouderij – De innovatie betreft een technische concept, van bekende, reeds vaak toegepaste technieken, in een ongebruikelijke compositie. De bronzijde van de warmtepomp wordt ingezet voor koeling van het product, melk bij een melkveehouderij, waarbij de warmtezijde nuttig ingezet kan worden.

Reageer op dit artikel