nieuws

Nieuwe ontwikkelingen rond Japanse R718-absorptiewarmtepompen

Geen categorie

Nieuwe ontwikkelingen rond Japanse R718-absorptiewarmtepompen

Professor Kiyoshi Saito van de Waseda Universiteit heeft in Japan enkele technologische innovaties rond het natuurlijke koudemiddel R718 (water) gepresenteerd, zoals centrifugale koelmachines, absorptiekoelers en absorptie-warmtepompen. Kiyoshi Saito presenteerde de innovaties tijdens de eerste conferentie van ATMOsphere Asia 2014 in Tokyo.

Naast de innovaties rond het natuurlijke koudemiddel R718 werden ook Kawasaki’s nieuwe zonne-energie airconditioningsysteem gepresenteerd, dat gebruik maakt van een enkel/dubbel effectcombinatie-absorptiekoelmachine en Mayekawa’s ‘Adref Noa’ adsorptiekoelmachine.

Kiyoshi Saito, hoogleraar bij de Afdeling Toegepaste Mechanica en Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek aan de Waseda Universiteit in Tokio, presenteerde verder een nationaal project van de ‘New Energy & Industrial Technology Development Organization’ ( NEDO ) in Japan. Dit project betrof een tweetraps absorptiewarmtepomp die 180 °C stoom uit 90 °C warm afvalwater kan produceren.

De nieuwe centrifugale koelmachine met een compressor ontwikkeld voor water als koudemiddel heeft een COP van 5,1 en een koelvermogen van 100 USRT. USRT is een Amerikaanse eenheid: het is de koelcapaciteit om 1 ton/24 hr water te bevriezen (ca 3,52 kW). De centrifugale koelmachine is volledig olie-vrij. Hoewel het moeilijk is om kleinere R718 installaties te ontwerpen (R718-installaties zijn omvangrijk door de grote hoeveelheid waterdamp) is dit systeem van Kawasaki bijna even groot als conventionele systemen.

Lees het gehele artikel op de site van R718.

Reageer op dit artikel