nieuws

Kansen en valkuilen van ‘Hogetemperatuuropslag’

Geen categorie

Kansen en valkuilen van ‘Hogetemperatuuropslag’

De technologie is beschikbaar, er zijn tal van geschikte locaties, de kosten zijn te overzien en de voordelen zijn evident. Toch staat hogetemperatuuropslag (HTO) nog in de kinderschoenen, zo werd onlangs duidelijk tijdens een bijeenkomst van BodemenergieNL.

De vraag naar meer kennis en inzicht in de mogelijkheden en kansen van hogetemperatuuropslag (HTO) neemt toe. Maar welke kansen biedt deze vorm van energiewinning? Wat zijn de valkuilen? Hoe zit het met de regelgeving? Die vragen stonden centraal tijdens de halfjaarlijkse themabijeenkomst van BodemenergieNL, 3 december 2013 in het Van der Valk Hotel in Houten. Vier sprekers deelden daarbij hun ervaringen met geïnteresseerden uit de bouw en de glastuinbouw, waarna een interessante discussie volgde.

Uitdagingen

Helemaal beantwoord werden de vragen niet, maar de deelnemers kwamen een heel eind. In zijn inleiding gaf dagvoorzitter Aat Dijkshoorn, beleidsmedewerker Productschap Tuinbouw, al een voorzetje: ‘Er is opslag gewenst van warmte. Maar waarom in de bodem? Welnu: we hebben al veel ervaring met wko. Hogetemperatuuropslag levert een hoog volume tegen lage kosten en het is schoon, veilig en vergt weinig bovengronds ruimtebeslag. Argumenten tégen zijn er echter ook: het mag niet, er zijn nog niet veel positieve ervaringen met HTO-systemen, hoe hoger de opslagtemperatuur  hoe groter de kosten van warmteverliezen en hoe lager het rendement. Daar liggen dus uitdagingen.”

Willem Hooijkaas, Secretaris Bodemenergie NL, schreef een verslag over deze themabijeenkomst over hogetemperatuuropslag. Lees het volledige verslag in het januarinummer van ‘Warmtepompen’ 6e jg nr. 1, dat binnenkort verschijnt.

Reageer op dit artikel