nieuws

VRV IV warmtepomp van Daikin wint de Plus X Award 2013

Geen categorie

VRV IV warmtepomp van Daikin wint de Plus X Award 2013

De VRV IV warmtepomp van

Daikin heeft de Plus X Award voor 2013 gewonnen, als erkenning voor de innovatieve technologie, de ongeëvenaarde efficiëntie en functionaliteit, en het ecologisch verantwoorde ontwerp.

De Plus X Award is de meest prestigieuze prijs ter wereld voor innovatieve topproducten in technologie, sport en lifestyle. Het onderscheidt baanbrekende producten die de concurrentie ver vooruit zijn. De jury bestaat uit deskundigen, onafhankelijke vakjournalisten en prominenten uit 25 industriële sectoren. Gedurende een aantal weken beoordelen zij de meest innovatieve en best presterende producten. De VRV IV lucht/lucht-warmtepomp is speciaal ontworpen voor commerciële toepassingen. Deze warmtepomp haalt thermische energie uit de buitenlucht en levert verwarming, koeling en ventilatie voor een optimaal binnenklimaat, alsmede verwarming voor de productie van warm water, allemaal vanuit één geïntegreerde unit. Enkele van de vele innovaties van de nieuwe generatie VRV warmtepompen zijn de technologie met variabele verdampingstemperatuur voor een hoger seizoensrendement, en de continue verwarming tijdens ontdooien, door middel van een unieke Phase Change Material unit (PCM), voor een nóg beter comfort.

Variabele verdampingstemperatuur
Dankzij de technologie met variabele verdampingstemperatuur is een toename van het seizoensrendement met maar liefst 28% mogelijk. Het systeem past de temperatuur van het koudemiddel niet alleen aan de capaciteit, maar ook aan de weersomstandigheden aan. De automatische modus van het systeem is speciaal geconfigureerd voor een hoog rendement het hele jaar door, terwijl op heel warme dagen snelle reactietijden mogelijk zijn. Dit garandeert een optimaal comfort onder alle omstandigheden.
In het tussenseizoen is er weinig koeling nodig en ligt de binnentemperatuur sowieso dicht bij de ingestelde waarde. Een klein verschil tussen de binnentemperatuur en de verdampingstemperatuur is dan voldoende voor een efficiënte werking van het systeem. In automatische modus wijzigt het systeem in dat geval de temperatuur van het koudemiddel van 6 °C (de huidige norm voor bedrijfstemperatuur) naar een hogere temperatuur. Hierdoor wordt aanzienlijk minder energie verbruikt en wordt het seizoensrendement gevoelig verhoogd.
De VRV IV warmtepomp verbruikt tot 28% minder primaire energie dan het vorige model, en produceert dus ook 28% minder CO2. Hierdoor doet de VRV IV het zelfs beter dan de 20/20/20-milieudoelstellingen van de Europese Unie, die 20% minder CO2-uitstoot, 20% meer gebruik van hernieuwbare energie en 20% minder gebruik van primaire energie voorschrijven tegen het jaar 2020.

Continue verwarming, ook tijdens ontdooicyclus
Continue verwarming tijdens het ontdooien van de buitendelen is een andere revolutionaire vernieuwing die een ongeëvenaard comfort garandeert. Dit maakt de VRV IV tot het beste warmtepomp-alternatief voor traditionele verwarmings- en koelsystemen. Ontdooien is het vaakst nodig wanneer de buitentemperatuur tussen -7 °C en 0 °C ligt. Afhankelijk van de grootte van het systeem kan het tot 10 minuten in beslag nemen. Vroeger draaide de ontdooifase de koelcyclus om, waardoor de binnentemperatuur tijdelijk daalde. De VRV IV is uitgerust met een uniek element dat warmte opslaat en dat de energie levert die nodig is voor de ontdooifunctie, terwijl de binnendelen blijven zorgen voor verwarming en een optimaal comfort binnenshuis.

VRV-configurator
De derde grote innovatie is de nieuwe VRV-configurator: geavanceerde software die ingebruikstelling en onderhoud veel eenvoudiger maakt. Dankzij deze software kunnen instellingen op afstand worden geconfigureerd en op verschillende sites worden gebruikt. Op die manier is er minder tijd nodig om buitendelen ter plekke te configureren. Ook het onderhoud wordt aanzienlijk gemakkelijker, dankzij de grafische interface die ingenieurs in staat stelt om parameters en storingen te evalueren. Met de VRV-configurator kunnen identieke systemen op verschillende sites op dezelfde manier worden beheerd. Voor grote bedrijven betekent dit een veel eenvoudigere inbedrijfstelling.

Meer informatie: www.daikin.nl/vrv-iv

Reageer op dit artikel