nieuws

Hydrotop warmtepomp genomineerd voor innovatie-award

Geen categorie

De Spirit of Innovation Award, de prijs voor de meest energiebesparende innovatie van exposanten van vakbeurs Energie 2013, kent dit jaar drie genomineerde producten. De genomineerden zijn de ThermoShield, een energiebesparende duurzame buitenverf; de dak inbouw warmtepomp Hydrotop, een onzichtbare en geluidsarme lucht/water warmtepomp en de SmartLED, een combinatie van kosteloos daglicht en ultrazuinige leds. Op de eerste beursdag van vakbeurs Energie 2013 wordt de winnaar bekend gemaakt. Energie vindt plaats van 24 tot en met 26 september in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.

ThermoShield

Dit is een veelzijdige, hoogwaardige muurverf op waterbasis van Coateq. ThermoShield is speciaal geschikt voor de buitengevel (van zowel steen, hout of metaal), binnenwand, plafond en daken. De verf bestaat uit gezogen keramische bolletjes, die gelijkmatig in speciale bindmiddelen worden ingebed. Het is deze samenstelling die de verf een aantal unieke eigenschappen meegeeft. Zo is de buitenverf energiebesparend, vochtregulerend, scheurverminderend, zonlichtreflecterend, brandvertragend en vuil-, mos -en algenwerend. Bovendien transporteert de verf overtollig vocht uit de gevel naar buiten waarbij de warmte binnen blijft. Een droog gebouw isoleert beter dan een vochtig gebouw en houdt warmte beter vast. Bekijk hier een filmpje vanThermoShield.

De jury over ThermoShield

“De jury ziet in deze speciale verf vooral een groot duurzaamheidsaspect terug. Het is breed inzetbaar in de gebouwde omgeving. Een droog gebouw isoleert inderdaad beter dan een vochtig gebouw, maar de jury vraagt zich tegelijkertijd af of er wel 30 procent energiebesparing mee kan worden gerealiseerd, zoals wordt geclaimd.”

 

Dak inbouw lucht/water warmtepomp

De lucht/water warmtepomp Hydrotop van DHS is op zichzelf niet nieuw. Het feit dat het een onzichtbare lucht/water warmtepomp is, wel. Bovendien is de pomp vrijwel geluidsarm. De unit is stekkerklaar en kan eenvoudig worden gemonteerd in het dak. Het vergt vrijwel geen installatietijd. Qua rendement is het een grote stap vooruit aangezien de ventilatielucht uit de woning door de warmtepomp wordt hergebruikt. Bovendien kunnen er acht PV-panelen omheen worden gepast. Zo wordt de warmtepomp onderdeel van een totaalconcept met rendementsverhoging. Bekijk hier een filmpje over de warmtepomp.

De jury over de warmtepomp

“Het product is voor de juryleden niet onbekend. Echter, de positie waarop deze warmtepomp kan worden geplaatst wel. Mooie innovatie van een bekend product. Ook het totaal concept met PV-panelen spreekt de jury aan.”

SmartLED

Techcomlight heeft in samenwerking met Osram en Dorlight de SmartLED ontwikkeld. Dit is een combinatie van kosteloos daglicht en ultrazuinige leds. Overdag geniet men van het gratis daglicht op bijna iedere plek onder het dak door middel van het Solatube daglichtsysteem. Zodra het daglicht minder wordt, neemt het energiezuinige SmartLED-systeem het over. De energiekosten blijven minimaal en binnenruimtes zijn altijd goed verlicht. De SmartLED wordt geïntegreerd in het Solatube daglichtsysteem. Door de speciaal ontworpen vorm en de witte kleur van de SmartLED gaat er nauwelijks daglicht verloren. De optimale lichtreflectie van een Solatube blijft zo intact. Het licht verspreidt zich diffuus via een plafondplaat naar keuze. Dankzij deze combinatie ontstaat er een geïntegreerd dag- en ledlichtsysteem, waardoor slechts één armatuur aan het plafond nodig is. Bekijk hier een filmpje over het Solatube SmartLED-systeem.

De jury over de SmartLED

“De Solatube en ledverlichting zijn bekend bij de jury. De combinatie van deze twee energiebesparende producten is echter nieuw en zeker vernieuwend te noemen. Het totaalconcept in combinatie met toepassingsmogelijkheden voor de gebouwde omgeving maakt het een kanshebber.”

De vakjury, bestaande uit Kornelis Blok, hoogleraar hernieuwbare energie aan de Universiteit Utrecht, Robin Koek eigenaar van One2Green en Rob Smit, hebben 26 inzendingen beoordeeld. Hierbij is gelet op het innovatieve vermogen, potentie van energiebesparing, mate van voorbeeldfunctie voor anderen en de marketingwaarde. De uitreiking van de Spirit of Innovation Award 2013 vindt plaats op dinsdag 24 september om 11.00 uur in het Energie Theater, hal 1.

Energie, Solar Event en PassiefBouwen Event

De vakbeurs Energie is de wegwijzer om optimaal te besparen. De beurs is gericht op energietransitie in de praktijk, energiebesparing en duurzame energie in de bouw en industrie. Onderwerpen die aan de orde komen zijn zonne-energie en zonnewarmte, duurzaam bouwen, biomassa, windenergie, energielabels, decentrale energieopwekking, energiebesparing en inkoop van energie in de industrie en mobiliteit. Naast een breed exposantenaanbod biedt Energie 2013 een uitgebreid inhoudelijk programma met congressen en lezingen. Zo zijn er specifieke congressen over windenergie, energie in gebouwen en intelligente grids. Andere onderdelen van de beurs zijn een Oost-Nederland Energieplein, een Milieulaan en een Stoomplatform. Gelijktijdig met Energie (#energievakbeurs) vinden het Solar Event (#solarevent2013) en het PassiefBouwen Event (#pbe2013) plaats.

Reageer op dit artikel