nieuws

Internationaal Strafhof in Den Haag krijgt mega-wko

Geen categorie

Internationaal Strafhof in Den Haag krijgt mega-wko

Eneco gaat de koeling en verwarming verzorgen van het nieuw te bouwen International Criminal Court, ook wel Internationaal Strafhof genaamd, in Den Haag. Het energiebedrijf realiseert dit door het bouwen van één van de grootste warmte- en koudeopslagsystemen in Nederland.

Uniek aan het project is dat de vier ondergrondse bronnen voor de opslag van het koude en warme water meer dan een kilometer van het gebouw liggen. Dit is nodig omdat het strafhof in een beschermd watergebied komt te staan. In de duinen, op het terrein van de voormalige Alexanderkazerne in Den Haag, wordt aan de hand van een ontwerp van het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen de komende jaren het onderkomen voor het International Criminal Court (ICC) gerealiseerd. Het ICC is een permanent hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.
“Geheel in de geest van het groene ontwerp is gekozen voor warmte-koudeopslag (WKO). Verwarmen met gas was gewoon geen optie”, legt Jan-Paul Poldervaart, commercieel manager bij Eneco, uit. “WKO is een uiterst duurzame manier om een kantoorgebouw te verwarmen en koelen. De WKO in het ICC bespaart per jaar 430 ton CO2. Dat komt neer op een reductie van 45 procent ten opzichte van een conventionele installatie met gasketels voor verwarming en compressie koelmachines.” Twee doubletten

De gehele WKO-installatie is in staat om circa 60.000 m2 vloeroppervlakte van warmte en koude te voorzien. Het bouwconsortium start midden dit jaar en verwacht medio 2015 het gebouw, dat bestaat uit zes torens, op te leveren. “Het geeft Eneco ruim de tijd om twee doubletten, dat zijn vier bronnen, voor het opslaan van warm en koud water te boren”, licht Poldervaart toe. “Normaal werken we met één doublet, maar gezien de forse omvang van het complex en de gevraagde vermogens moesten we voor twee doubletten kiezen.”

In de komende editie van Vakblad Warmtepompen leest u meer over dit project.

Reageer op dit artikel