nieuws

Greenbuild Congres: trends en oplossingen bouwcrisis

Geen categorie

Niet alleen duurzaamheid dwingt de bouwsector anders te werken. Ook de nieuwe realiteit, zoals een sterkere positie van de consument en continue prijsdruk, vraagt om innovatieve oplossingen en samenwerking. Experts uit de branche schetsen de bezoekers van de Internationale BouwBeurs (4 – 9 februari in Utrecht) in het gratis toegankelijke Greenbuild Congres de laatste trends, duiden de transitie en reiken oplossingsrichtingen aan.

2013 wordt een belangrijk jaar voor de bouwsector. De overheid en de consument dwingen duurzaam bouwen af. Stijgende grondstoffenprijzen en toenemende schaarste vragen om andere werkwijzen. Dit is echter niet de enige transitie die de bouwsector doormaakt. Zowel verticaal als horizontaal vindt er ketenintegratie plaats. Dat biedt besparingspotentieel, wat noodzakelijk is in een krapper wordende financieringsmarkt. Door slimmer samen te werken met Building Information Modelling (BIM) kan de sector faalkosten reduceren en doorlooptijden verkorten.


De nieuwe realiteit

VNU Exhibitions en het Kennisplatform Duurzaam Gebouwd organiseren op woensdag 6 en donderdag 7 februari 2013 voor de bezoekers van de Internationale BouwBeurs het Greenbuild Congres. Dankzij twee sponsoren is het congres gratis toegankelijk voor beursbezoekers; wel is registratie vooraf nodig omdat het aantal plaatsen beperkt is. Op beide dagen spreken in de ochtenduren experts over de belangrijke thema’s van de transitie, zodat deelnemers in de middaguren op de beursvloer concrete innovaties van exposanten kunnen ontdekken.

Woensdag 6 februari gaat het congres over De nieuwe realiteit in de bouw! Onder leiding van Jan van den Broek, hoofdredacteur van Duurzaam Gebouwd, gaan experts in op zowel de trends (duurzaamheid, kostenreductie en consumentenparticipatie) als de tools die zowel voor aannemers, architecten, adviseurs en fabrikanten hiervoor beschikbaar zijn. Sprekers zijn onder andere Onno Dwars van Volker Wessels over de uitdaging voor de aannemer en ontwikkelaar; Jan Willem van der Groep van Energiesprong over het thema duurzaam renoveren, en Paul van Pelt (BouwConnect) over de bewoner aan de knoppen. Dit congres is ook interessant voor projectontwikkelaars, gemeenten, corporaties en installateurs.

Bewust bouwen

Donderdag 7 februari staat het Greenbuild Congres in het teken van Bewust Bouwen. Deskundigen uit zowel de onderzoekswereld, architectenwereld als de bouwadviessector gaan dieper in op actuele trends in duurzaam en bewust bouwen, de gevolgen van de circulaire (cradle 2 cradle) economie voor de bouwindustrie alsook de nieuwe innovaties op dit vlak. Deze dag opent Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability van de TU Delft, het congres met de lezing Bewust bouwen = duurzaam bouwen. Andere sprekers zijn onder andere Douwe Jan Joustra van het One Planet Architecture institute en Paul de Ruiter, architect. Dit deel van het congres richt zich met name op architecten, adviseurs, corporaties en in tweede instantie ook op projectontwikkelaars, gemeenten en aannemers.

Beide sessies worden rond 12.45 uur afgesloten met een lunch. Daarna kunnen de deelnemers de Internationale BouwBeurs bezoeken, die van 4 tot en met 9 februari plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht (www.bouwbeurs.nl). Het volledige congresprogramma, exacte tijden en deelnamevoorwaarden zijn hier te lezen.

Over de Internationale BouwBeurs

De Internationale Bouwbeurs 2013 vindt van 4 tot en met 9 februari in de Jaarbeurs in Utrecht plaats. Beursthema is ‘Bewust Bouwen.’ Aan de beurs is een groot aantal themapresentaties en activiteiten gekoppeld. Voorbeelden hiervan zijn: het BouwHuis, Renovatieboulevard, de Greenbuild Sessies, ZZP-plein, Bouw & ICT, Material Xperience, het Bouwgala en de Architectendag.

Meer informatie op www.bouwbeurs.nl

Reageer op dit artikel