nieuws

Energiebelasting verstoort verwarmingskeuze Nederlandse huishoudens

Geen categorie

Bijna alle huishoudens maken op dit moment gebruik van een Hoog Rendement-ketel (HR-ketel) om hun huis te verwarmen. Sinds enige tijd zijn echter goede alternatieven beschikbaar. Bijvoorbeeld de HRe-ketel (een mini-elektriciteitscentrale) en een luchtgekoelde warmtepomp met gasbijstook.

De huidige energiebelasting bevoordeelt echter zonder duidelijke reden de HRe-ketel ten koste van de alternatieven. Dat concludeert CPB-onderzoeker Arie ten Cate onder andere in het CPB Discussion Paper 222 ‘The socially optimal energy transition in a residential neighbourhood in the Netherlands’.

De bevoordeling van de HRe-ketel komt tot uiting via de energiebelasting. De energiebelasting op elektriciteit is namelijk veel hoger dan de energiebelasting op gas. Huishoudens met een HRe-ketel krijgen energiebelasting terug over de thuis geproduceerde elektriciteit. Dat betekent dat zij een impliciete subsidie krijgen van 11,4 cent per kWh. Een huishouden met een bestaande woning betaalt voor een HRe-ketel op deze manier gemiddeld slechts 45 euro per jaar aan energiebelasting, terwijl dat huishouden met een HR-ketel of een warmtepomp met gasbijstook respectievelijk 340 en 455 euro per jaar kwijt is.

Het herstellen van deze onevenwichtigheid is mogelijk, betoogt Ten Cate. Bijvoorbeeld via budgetneutrale herziening van de energiebelasting in de 1e belastingschijf op basis van de CO2-uitstoot die vrijkomt bij het elektriciteit- en gasverbruik. Dit zou betekenen dat het tarief voor elektriciteit met 3,2 cent per kWh moet dalen, terwijl het tarief op gas juist met 7,0 cent per m3 zou moeten stijgen. Hetzelfde huishouden betaalt in een dergelijke situatie aan energiebelasting voor de HR-ketel 490 euro per jaar, voor de HRe-ketel 330 euro en voor de warmtepomp met gasbijstook 420 euro.

Reageer op dit artikel