nieuws

Den Haag zet geothermie op de kaart

Geen categorie

Sinds juni zijn 300 woningen in Den Haag Zuidwest aangesloten op geothermische warmte. Daarmee is Den Haag de eerste gemeente in Nederland die op grote schaal ‘diepe’ aardwarmte inzet voor de warmtevoorziening van woningen.

De 300 woningen zijn onderdeel van het project Aardwarmte Den Haag. Tot 2017 worden in de stad ongeveer 4.000 woningen en 20.000 vierkante meter bedrijfsruimte aangesloten op aardwarmte. Het project in Den Haag is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Unieke Kansen Regeling (UKR) van Agentschap NL.

De opening van de aardwarmtecentrale is een mijlpaal in een baanbrekend project dat vijf jaar geleden zijn oorsprong had. Woningcorporaties Vestia, Haag Wonen en Staedion, de energiebedrijven E.ON Benelux, Eneco Energie en de gemeente Den Haag namen destijds het initiatief voor het eerste, grootschalige geothermieproject van Nederland. Gezamenlijk richtten zij in 2008 de VoF Aardwarmte Den Haag (ADH) op. Een eerste proefboring tot 250 meter vond in maart 2010 plaats, gevolgd door een boring tot 2.200 meter.

Nooit eerder werd zo’n grote hoeveelheid aardwarmte gebruikt door de verwarming van woningen. Tot nu toe werd vooral in de glastuinbouw geothermie toegepast. Naast het duurzame aspect van deze techniek, speelt kennisdeling een belangrijke rol in dit project. “Aardwarmte Den Haag heeft een belangrijke voorbeeldfunctie, zowel qua techniek als schaalgrootte”, zegt Paul Ramsak, coördinator geothermie bij Agentschap NL en vanaf het eerste moment betrokken bij ADH. “Het geeft een grote impuls aan het opwekken en gebruik van duurzame energie, en van aardwarmte in het bijzonder.”

In de aardwarmtecentrale aan de Leyweg wordt water met een temperatuur van 75 graden van 2.200 meter diepte opgepompt. In de aardwarmtecentrale staan warmtewisselaars die de warmte overdragen aan het warmtenet waarop de woningen zijn aangesloten. Is het water eenmaal afgekoeld, dan vloeit het weer terug in een injectieput in de grond. De jaarlijkse CO2-uitstoot van geothermische verwarming ligt 70% lager dan bij reguliere verwarming. Daarnaast is er sprake van een besparing van 3 miljoen kubieke meter aardgas.

Bron: Agentschap NL

Reageer op dit artikel